144 de machete feroviare, dintre care 20 de locomotive, 51 de vagoane de călători, 46 de vagoane de marfă și încă 26 de piese de tipul echipamentelor de intervenție și o colecție filatelică cu tematică feroviară, sunt acum la Muzeul de Mineralogie. Toate acestea constituie Expoziția temporară „Glasul roților de tren”, ce a fost vernisată marți, 12 martie, în sala de expoziții temporare de la sediul instituției.
Exponatele aparțin a doi colecționari particulari, Vlad Stoenescu, a cărui colecție de machete feroviare face obiectul principal al acestei expoziții și Alexandru Leonard Pop, colecționarul responsabil pentru componenta filatelică a expoziției.
Deschiderea evenimentului a fost marcată de un cuvânt călduros de bun venit din partea directorului muzeului, Ioan Denuț, care le-a mulțumit celor prezenți pentru că au ales să ne fie alături în acele momente. Dl. director a făcut scurte treceri în revistă a istoriei celor trei componente pe care noi, călătorii, le percepem actual ca alcătuind transportul feroviar: a vorbit despre primele încercări de transport de-a lungul a două căi paralele, despre istoria vagonetelor și vagoanelor și a punctat cele mai importante repere evolutive ale locomotivelor. De asemenea, a vorbit despre reticența cu care a fost privită în trecut această invenție – locomotiva.
Expoziția va putea fi vizionată, la sediul Muzeului de Mineralogie, până la sfârșitul lunii septembrie.
Lasa un raspuns