Filmul ”După dealuri”, al regizorului Cristian Mungiu, propus în cursa pentru Oscar

Filmul ”După dealuri”, al regizorului Cristian Mungiu, propus în cursa pentru Oscar

România a propus filmul ”După dealuri” al regizorului Cristian Mungiu, care a câştigat două premii la Cannes, pentru scenariu şi pentru cea mai bună interpretare feminină, să participe în cursa pentru Oscar la secţiunea cel mai bun film străin, informează Chicago Tribune.
Drama, care se bazează pe un roman neficţional al scriitoarei Tatiana Niculescu Bran, i-a adus lui Mungiu premiul pentru scenariu în timp ce gloria pentru actriţe a fost împărţită la Cannes între două co-staruri, Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.
Povestea se dovedeşte un subiect de actualitate în România, o ţară în care o generaţie de adulţi a plecat în străinătate în căutare de locuri de muncă pentru a-şi sprijini familiile de acasă. Este vorba de revenirea în ţară a unei femei, care se întoarce din Germania pentru a-şi convinge prietena să meargă pe urmele ei, plasând-o în contradicţie cu un ordin religios local.
Filmul lui Mungiu "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", câştigătorul Palme d’Or la Cannes în 2007, a fost desemnat, de asemenea, sa fie reprezentantul României la Oscar, fapt care i-a adus regizorului şi nominalizarea sa mai târziu pentru Globul de Aur, o premieră pentru România, potrivit Chicago Tribune.
Criticii au apreciat "După dealuri" pentru intriga strânsă şi interesul universal, regizorul Mungiu inspirând stilul minimalist, reţinut, al zeci de filme româneşti realizate de admiratori în ultimii cinci ani.
Printre alte filme în cursa pentru cel mai bun film străin în 2013, se numără ”Amour” al lui Michael Haneke, ”The Hypnotist” al lui Lasse Hallström şi ”Barbara” al lui Christian Petzold.
Academia de Artă şi Tehnică Cinematografică va anunţa cei cinci regizori nominalizaţi la secţiunea cel mai bun film străin, la 15 ianuarie. Ce-a de-a 85-a ceremonie a premiilor Oscar va avea loc la 24 februarie.AGERPRES

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.