FACILITATE: Crescătorii de animale nu mai trebuie să prezinte adeverință de la o asociație pentru a beneficia de sprijin financiar

FACILITATE: Crescătorii de animale nu mai trebuie să prezinte adeverință de la o asociație pentru a beneficia de sprijin financiar

 Maramureșenii care intenționează să acceseze sprijin pentru întreținerea animalelor prin intermediul APIA, nu mai trebuie să facă parte neapărat dintr-o asociație de crescători de animale. Nicolae Mișulec, președintele Asociației Crescătorilor de Animale Valea Vișeului spune că această reglementare a fost eliminată, lucru care constituie o facilitate pentru fermieri.

În urmă cu doi ani, maramureșenii, chiar dacă aveau doar câteva vaci de lapte, oi sau capre, trebuiau să se înscrie într-o asociație de crescători de animale pentru a putea accesa fondurile europene prin APIA. Asta deoarece la dosar trebuiau să atașeze și o adeverință care să ateste că fac parte dintr-o astfel de asociație. Acum au însă mai puține drumuri și cheltuieli, pentru că această adeverință nu mai e obligatorie.
 „Domnul ministru a scos această adeverință care trebuia obligatoriu să fie eliberată de o asociație, însă de doi ani de zile nu mai cere nimeni acea adeverință. Probabil că era și o aberație că trebuia să dovedești că ești fermier din moment ce ți-a dat doctorul veterinar o hârtie că ești fermier și ai depus-o la APIA, trebuia să faci parte și dintr-o asociație. Dacă așa era legea, noi ne-am conformat și am eliberat acea adeverință când a trebuit, dar acuma pot să fie liniștiți fermierii, că nu ole mai trebuie acea adeverință să depună la APIA”, a spus Nicolae Mișulec, președinte Asociația Crescătorilor de Animale Valea Vișeului. 
Nu de puține ori, în perioada în care se preluau aceste cereri pentru finanțare de către Agențiile de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, la sediile asociațiilor crescătorilor de animale se formau cozi, iar fermierii erau nemulțumiți de această reglementare. Asta cu atât mai mult cu cât spre exemplu Asociația  din Valea Vișeului avea înscriși membrii din mai multe localități, ceea ce reprezenta un volum mai mare de muncă.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.