EXPOZIŢIA DE ARTĂ A PICTORULUI ŞI GRAFICIANULUI SÜTŐ PETRE ROZÁLIA LA CASA MAGHIARĂ TELEKI DIN BAIA MARE

EXPOZIŢIA DE ARTĂ A PICTORULUI ŞI GRAFICIANULUI SÜTŐ PETRE ROZÁLIA LA CASA MAGHIARĂ TELEKI DIN BAIA MARE

 În data de 16 august in sala Thorma a Casei Maghiare Teleki din Baia Mare a avut loc  deschiderea expoziţiei de artă a pictorului şi graficianului Sütő Petre Rozália din Martonvásár din Ungaria , prezentarea a fost facută de David Lajos, administratorul Casei Maghiare Teleki din Baia Mare şi jurnalistul din Budapesta Nagy Sebestyén.

Sütő Petre Rozália a primit diploma de grafician şi profesor la Academia de Artă Ion Andreescu din Cluj Napoca. Între anii 1975 şi 1989 a lucrat ca profesor şi ca artist plastic liber profesionist în Baia Mare.Din 1990 este profesor de artă în Martonvásár, în Ungaria. De la începutul anilor 80 crează opere grafice cu efect de pictură, desene pe hârtie şifonată creând suprafeţe în relief, crează adevărate simboluri cu amprente în montaj.“Sütő Petre Rozália în ultimii ani a experimentat o tehnică a cărei scop este de a realiza amprente multicolore folosind suprafeţe diverse pe care plasează diferite amprente cu care lucrează mai departe până la finalizarea compoziţiei, pe aceste montaje pot apărea chiar şi noi texturi” – a spus Nagy Sebestyén, jurnalist din Bupaesta.În Martonvásár Sütő Petre Rozália conduce şi este profesorul artistic al grupului de artă numit SPR de la iniţialele numelui şi a prenumelui artistei, grup care a primit a zecea oară invitaţia  la tabăra internaţională de pictură din Portugalia.

 „Operele de artă ale lui Sütő Petre Rozália le regăsim în galeriile de artă din Cristuru Secuiesc, Odorheiu Secuiesc,  în Baia Mare, în muzee, în Muzeul Vay Ádám, şi în numeroase colecţii particulare” a spus Dávid Lajos, administratorul Casei Maghiare Teleki din Baia Mare.

A avut numeroase expoziţii individuale şi de grup în numeroase oraşe din Ardeal şi Ungaria, în Passau Germania, şi în Uppsala din Suedia.

În anii 1997 şi 1999 a primit Diploma de Merit a Parlamenului Europei, în 1997 a câştigat premiul pentru artă a Organizaţiei Molnár Mátyás.

“Mulţumim artistei pentru aceste tablouri pe care le putem viziona pe acest perete principal, bine-nţeles şi pentru celelalte tablouri, dar acestea sunt mai apropiate nouă, şi aş atrage atenţia asupra acestor tablouri care au fost inspirate tocmai de Casa Maghiară Teleki din Baia Mare, au fost create nişte compoziţii grafice ale porţii casei pe care le putem vedea şi pe peretele din dreapta”, a adăugat Dávid Lajos, administratorul Casei Maghiare Teleki din Baia Mare.

Deschiderea expoziţiei de artă al lui Sütő Petre Rozália s-a încheiat cu interpretarea muzicală a trei poezii ale poetului maghiar Dzsida Jenő, acompaniat la ghitară de dramaturgul şi interpreta Bertóti Johanna.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.