Eurodeputat: E necesară o comunicare eficientă pentru vizibilitatea efectelor fondurilor UE

Eurodeputat: E necesară o comunicare eficientă pentru vizibilitatea efectelor fondurilor UE

Eurodeputatul Daniel Buda afirma ca o comunicare eficienta intre autoritati si organismele beneficiare de fonduri poate asigura o vizibilitate mai buna a fondurilor europene precum si o accelerare a absorbtiei acestora.

 
Intr-un raport intitulat “Cresterea implicarii partenerilor si a vizibilitatii in activitatea fondurilor structurale si de investitii europene”, Buda arata ca, desi politica de coeziune este finantata cu un buget de peste 350 milioane de euro, efectele pozitive sunt cunoscute mai putin de catre cetateni.
 
Acesta este de parere ca vizibilitatea redusa a efectelor fondurilor UE se rezuma la metodele ineficiente de comunicare.
 
Acest fapt este demonstrat si in urma unui chestionar realizat in Euro – barometrul 2015, unde doar o treime dintre participanti au fost informati despre proiecte cofinantate prin politica de coeziune si de efectele pozitive asupra vietii lor.
 
“Politica de coeziune este instrumentul fundamental al UE prin intermediul caruia se reduc disparitatile dintre regiuni, se genereaza o crestere a ocuparii, dar, in acelasi timp si o sprijinire a competitivitatii regiunilor UE. Investitiile prin politica de coeziune au creat un impact pozitiv asupra economiilor statelor membre. In aceeasi masura, au contribuit la cresterea calitatii vietii de zi cu zi, dar, din pacate, avantajele investitiilor nu sunt percepute intotdeauna asa cum ar trebui de catre cetatenii europeni.
 
Europa de astazi se afla in mijlocul unei crize sociale dominate de un climat de neincredere. Toate acestea au loc in contextul cresterii tot mai accentuate miscarilor antisistem, a Brexitului, iar aceste tendinte de polarizare au generat diferentieri de abordare privind viitorul Europei cu viteze diferite de dezvoltare.
 
Neindoielnic, comunicarea deficitara a contribuit la o astfel de stare de fapt. Acest lucru este cauzat de metodele de comunicare, care se deruleaza in mod diferit in fiecare stat membru. Concret, conform datelor Euro – barometrului mentionat, in Regatul Unit, doar 7% dintre cei chestionati aveau cunostiinta despre investitiile UE, iar la polul opus, in Polonia, 76% dintre respondenti recunosteau impactul pozitiv al proiectelor UE in regiunile in care locuiesc’’, a conchis Buda.
 
Daniel Buda considera ca pentru a creste impulsul cetatenilor fata de aparteneta la proiectul european, se impune o mai buna coordonare intre autoritatile publice, partenerii sociali si economici, dar si societatea civila.
 
‘’Trebuie sa retinem ca vizibilitatea in cadrul politicii de coeziune precum si oportunitatile de finantare sunt mai degraba o responsabilitate a autoritatilor locale si regionale, deoarece ele sunt interfata cea mai apropiata de cetatean, iar autoritatile locale beneficiaza de cel mai ridicat grad de incredere din partea cetatenilor’’, a spus eurodeputatul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.