Eurodeputat: Daniel Buda a gândit un proiect european care să reducă risipa alimentară

Eurodeputat: Daniel Buda a gândit un proiect european care să reducă risipa alimentară
Proiectul vizeaza transformarea fostelor alimente si a subproduselor din lantul alimentar in hrana pentru animale, pe baza principiului “nimic nu se pierde, totul se transforma”.
 
In cadrul Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, al carui membru este europarlamentarul clujean Daniel Buda, s-a votat pentru imbunatatirea acestui circuit pentru ca, in final, subprodusele din lantul alimentar uman sa fie utilizare ca hrana pentru animale, relateaza Ziua De Cluj.
 
Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, competenta in fond, a inclus o serie de sugestii. Aceasta a subliniat faptul ca mijloacele de subzistenta ale fermierilor depind de comercializarea produselor lor si ca pierderile de produse la nivelul exploatatiilor inseamna pierderi de investitii si de venituri.
 
De asemenea, s-a solicitat sa se ia act de posibilitatile de optimizare a utilizarii fostelor alimente si a subproduselor din lantul alimentar in productia de hrana pentru animale, precum si de importanta acestora pentru productia primara, cu specificatia ca este nevoie de o mai buna trasabilitate.
 
In acelasi timp, a fost subliniata importanta cooperarii, de exemplu prin intermediul organizatiilor de producatori, in vederea unui acces sporit la finantare pentru inovare si investitii in tehnologii de tratare, precum compostarea si digestia anaeroba sau prelucrarea ulterioara a produselor, ceea ce le-ar putea facilita fermierilor accesul la noi piete si clienti”, a declarat eurodeputatul, membru al PPE.
 
Membrii comisiilor de specialitate ale Parlamentului European au aratat si faptul ca risipa de alimente din etapa de productie primara este greu de cuantificat si au solicitat Comisiei Europene sa identifice si sa disemineze in statele membre cele mai bune practici privind colectarea datelor referitoare la pierderea si risipa alimentara din cadrul exploatatiilor, fara plasarea unei sarcini administrative suplimentare asupra fermierilor. Initiativele gestionate de fermieri pot oferi solutii economice viabile si pot valorifica produse care, in caz contrar, ar putea ajunge sa se iroseasca.
 
“Am depus o serie de amendamente la acest proiect prin care am solicitat statelor membre sa monitorizeze si sa comunice la timp pierderile inregistrate in consumul de alimente. Am atras atentia asupra nevoii unei platforme de sprijin financiar care sa atraga investitii si inovare in vederea reducerii pierderilor, precum si transformarea pierderilor de alimente in energie.
 
Pentru ca acest circuit sa functioneze, am subliniat necesitatea instituirii unui organism de prognoza coordonat la nivelul UE in vederea evitarii blocajelor in urma supraproductiei si a volatilitatii preturilor”, a precizat Buda.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.