DOLIU: Legendarul comic Don Rickles a murit la vârsta de 90 de ani

DOLIU: Legendarul comic Don Rickles a murit la vârsta de 90 de ani

 Don Rickles, legendarul comic cu o carieră de mai multe decenii care a inventat tipul de umor sarcastic specific acum talk show-urilor americane, a murit joi, la locuința sa din Los Angeles, de insuficiență renală, la vârsta de 90 de ani, relatează Reuters.

Rickles, care a declarat că a dezvoltat tipul său special de umor batjocoritor deoarece nu se pricepea să spună glume obișnuite, a dezvoltat o infecție bacteriană în ultimele luni, din cauza căreia a anulat un număr de spectacole.
Moartea comicului, anunțată de agentul său, a fost confirmată de purtătorul său de cuvânt Paul Shefrin, care a spus că Rickles a lăsat în urmă o soție de 52 de ani, Barbara, o fiică, Mindy Mann, și doi nepoți. El ar fi împlinit 91 de ani pe 8 mai.
Rickles a apărut pentru ultima oară într-un show în Las Vegas la sfârșitul lui octombrie. El a continuat însă să lucreze după ce s-a îmbolnăvit în februarie, înregistrând fragmente pentru un viitor serial pe internet realizat pentru Asociația americană a pensionarilor, intitulat "Dinner with Don", în cadrul căruia găzduia conversații față în față cu diferite celebrități, a precizat Shefrin.
Când l-a întâlnit pe Frank Sinatra prima dată în timpul unui număr de stand-up în 1957, Rickles l-a salutat pe Sinatra cu cuvintele "Simte-te ca acasă Frank, lovește pe cineva." Din fericire pentru Rickles, replica l-a amuzat pe Sinatra, care a devenit unul dintre principalii săi susținători și l-a numit pe comicul mic și chel "Bullethead".
Câteva decenii mai târziu, când a fost invitat la ceremonia de învestitură a lui Ronald Reagan din 1985, Rickles nu a ezitat să-l ironizeze pe comandantul șef al armatei: "Este prea repede pentru tine, Ronnie?", l-a întrebat el.
Dar cel mai frecvent, țintele așa numitului "Merchant of Venom" erau chiar fanii săi, care se îngrămădeau la spectacolele sale pentru a fi luați în râs de celebrul comic. De asemenea, scrie Reuters, celebritățile veneau la show-urile sale, doar pentru onoarea de a fi luați în derâdere de Rickles și nicio minoritate sau grup etnic nu era iertat de limba sa ascuțită.
"Era numit ‘The Merchant of Venom’, dar în realitate era unul dintre cei mai amabili, afectuoși și sensibili oameni pe care i-am cunoscut", a scris actorul și comicul Bob Newhart într-un comunicat semnat împreună cu soția lui Ginnie.
Actorul Jim Carrey l-a elogiat și el pe Twitter pe comic, pe care l-a numit un "Everest" al umorului și "un ucigaș de orgolii".
La rândul său, Tom Hanks a postat pe Twiiter despre fostul său partener din "Toy Story": "Un zeu a murit astăzi. Don Rickles, nu ne-am fi dorit să ne părăsești niciodată. Niciodată".
Rickles a evitat să-și numească stilul de umor drept comic al insultelor, insistând că umorul său nu provine dintr-o inteligență răutăcioasă, ci din exagerări făcute deliberat pentru a provoca râsul. "Dacă ar trebui să insult pe cineva, spun asta foarte serios, asta nu ar fi amuzant", a spus el odată.
Rickles, care a luptat în marina SUA în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, și-a făcut și o carieră în film ca actor, debutând alături de Clark Cable și Burt Lancaster în drama despre un submarin din 1958 "Run Silent, Run Deep".
În anii 70 a interpretat rolul sergentului Crapgame în filmul de război "Kelly’s Heroes", cu Clint Eastwood, Telly Savalas și Donald Sutherland.
El a devenit un actor preferat al unei noi generații împrumutându-și vocea personajului Potato Head în filmul animat "Toy Story" și în cele două continuări din anii ’90. În 1995 a jucat un rol și în filmul lui Martin Scorsese despre mafia din Las Vegas "Casino".
Rickles a devenit însă celebru pentru prezențele sale la "The Tonight Show with Johnny Carson" și la "The Dean Martin Show".
Mai multe seriale în care a jucat Rickles au avut o viață scurtă la televiziunea americană, precum comedia de pe NBC "C.P.O. Sharkey", în care juca rolul unui ofițer din forțele navale care răspundea de recruți și care a fost oprită după două sezoane.
Un documentar TV de televiziune, "Mr. Warmth: The Don Rickles Project", regizat de John Landis, a fost difuzat de HBO în 2007.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.