DEMERS: La Sighet se va reconstrui sinagoga arsă în Al Doilea Război Mondial

DEMERS: La Sighet se va reconstrui sinagoga arsă în Al Doilea Război Mondial

 La Sighetu Marmației se va reconstrui prima sinagogă din Europa. După ce aceasta a fost arsădin temelii după deportarea evreilor,  în acest loc, considerat sacru de evreii de pretutindeni, urmașii dinastiei de rabini Teitelbaum au decis să construiască în amintirea înaintașilor o sinagogă nouă.

Prima sinagogă, numită și Sinagoga Mare Ortodoxă, a fost construită în urmă cu mai bine de  200 de ani, sediul dinastiei de rabini Teitelbaum, fiind una dintre cele mai importante centre de cultură iudaică din această parte a Europei. 
 „Practic se va reconstrui prima sinagogă care a fost construită la Sighetu Marmației la sfârșitul secolului XIX, mă refer la sinagogă ca și clădire mare de piatră și nu la casele de rugăciuni. Ea a funcționat până în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial fiind arsă de trupele de ocupație în retragere”, a  explicatul jurnalistul Johny Popescu.
Sinagoga este importantă pentru că a fost sediul rabinilor ortodocși Teitelbaum, cei care conduc și acum comunitatea ortodoxă în Statele Unite.
 „În New York, în cartierele  Williamsburg, Brooklyn și Boro Park, numele de Sighet, Iza, Tisa, Maramureș, apare mult mai des ca și la noi pentru că populația evreiască de acolo, cei pe care îi recunoaștem după perciuni, pălărie, costumele negre, ei fac parte din dinastia evreiască hasidică Teitelbaum și este important pentru că Sighetul este loc de pelerinaj având în vedere că părinții acestei dinastii religioase sunt înmormântați în cimitirul din Sighet și anual câteva zeci de mii de evrei vin la Sighet în pelerinaj”, a spus Johny Popescu.
Reconstucția sinagogii este importantă nu doar din punct de vedere cultural și turisitic, ci și pentru ca tradițiile evreilor să poată fi păstrate.
 „Având în vedere tradițiile lor, au nevoie de o casă de rugăciune, de o sinagogă, au nevoie de un restaurant, pentru că și mâncarea lor diferă. Comunitatea din New York a hotărât, ei dau banii, ei au primit terenul prin retrocedare și vor construi aici, în spatele monumentului se va face și sinagoga și un mic hotel restaurant, sală de mese și sală de cult”, a adăugat jurnalistul.
Locurile au fost sfințite în urmă cu 3 ani de rabinii Teitelbaum și cel mai probabil lucrările la reconstrucția sinagogii vor începe anul acesta.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.