DECIZIE: Manuel Valls demisionează din funcţia de premier al Franţei şi se înscrie în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte

DECIZIE: Manuel Valls demisionează din funcţia de premier al Franţei şi se înscrie în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte

Premierul Franţei, socialistul Manuel Valls, a anunţat luni seară că a luat decizia de a demisiona, în contextul în care va candida pentru funcţia de preşedinte al ţării.

Premierul Franţei, Manuel Valls, a decis să participe la scrutinul pentru desemnarea candidatului Partidului Socialist la funcţia de preşedinte al ţării, informează presa franceză.
"Mă aflu la Évry (departamentul Essonne), în oraşul meu, cel al familiei mele, al copiilor mei, oraşul meu de suflet. Un oraş intens, de care te ataşezi, tânăr, popular. Un oraş în care lumea vorbeşte direct. Acest oraş este o şcoală a vieţii. Pot anunţa că sunt candidat la funcţia de preşedinte al Republicii", a declarat Manuel Valls, citat de cotidianul Le Figaro.
"A venit vremea să mă implic mai mult. Situaţia îmi arată că trebuie să iau în considerare faptul că nu mai pot fi prim-ministru. Îmi voi da demisia începând de mâine", a adăugat Valls.
"Sunt candidat deoarece Franţa trebuie să aibă o influenţă mai mare într-o lume afectată de terorism, de încălzirea climatică şi de ascensiunea mişcărilor politice de extrămă-dreapta. Vreau, în deplină libertate, să le propun francezilor o schimbare, prin candidatura mea, pentru a oferi forţelor politice de stânga încă cinci ani la putere", a explicat Valls.
"Vreau o Franţă independentă, inflexibilă în renunţarea la valorile proprii în raportul cu Rusia lui Vladimir Putin, China lui Xi Jinping, America lui Donald Trump şi Turcia lui Recep Erdogan", a subliniat Manuel Valls.
Săptămâna trecută, preşedintele în funcţie al Franţei, Francois Hollande, a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat în 2017. În acest context, Manuel Valls are şanse mari să devină candidatul Partidului Socialist la funcţia de preşedinte. "Îi transmit emoţia mea şi afecţiunea lui François Hollande. Decizia lui Francois Hollande este cea a unui lider politic care plasează interesul general deasupra altor sentimente; îi transmit căldura sentimentelor mele", a spus Valls.
Decizia lui Francois Hollande, care se confruntă o scădere masivă a popularităţii, de a nu mai candida a fost luată în contextul disensiunilor cu Manuel Valls, care semnalase că va candida la preşedinţie.
Franţa va organiza, în aprilie 2017, primul tur al scrutinului prezidenţial. Francois Hollande se confruntă de mulţi ani cu scăderea popularităţii, pe fondul situaţiei sociale şi economice. Conform celor mai recente sondaje, popularitatea lui Francois Hollande este în prezent la nivelul de circa 15%.
Partidul de centru-dreapta Republicanii l-a desemnat recent, prin referendum intern, pe Francois Fillon drept candidat al formaţiunii şi favorit în scrutinul prezidenţial din 2017. Potrivit sondajelor, Francois Fillon are şanse mari să o învingă în turul doi de scrutin pe Marine Le Pen, liderul formaţiunii populiste de extremă-dreapta Frontul Naţional.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.