Să fii părinte este o provocare și la fel poate să fie și acțiunea de a alege jocurile potrivite pentru copilul tău. De la specificul jocului și până la tipul acestuia, dar și vârsta și interesele copilului tău, toate acestea pot constitui adevărate piedici. Hai să vedem care sunt criteriile conform cărora poți alege jocurile pentru copii.
Jocuri care nu îl expun la pericole
Poate că nu asociezi ideea de pericol cu jocurile pentru copii, însă este un aspect pe care nu trebuie să îl neglijezi. Părțile mici, colțurile și orice alte detalii care pot constitui un pericol trebuie îndepărtate sau excluse total, în funcție de vârsta copilului. În orice caz, toate acestea pot fi evitate dacă îl supraveghezi atent și ești alături de el în toată perioada în care se joacă.
Jocuri potrivite vârstei copilului tău
Primul lucru de la care trebuie să pornești, pe lângă siguranța de care trebuie să te asiguri, este acela al adecvării jocurilor pentru copii la vârsta pe care o are copilul tău. Spre exemplu, dacă are sub trei ani, nu îi vei lua jocuri care conțin piese mici care le expun pericolului de înec sau de sufocare cum ar fi lego, puzzle și alte tipuri de jocuri din aceeași gamă. Orientează-te către jocuri pentru copii care îl vor ajuta să deprindă abilități și achiziții fundamentale, cum ar fi limbajul.
Jocuri care se află în sfera interesului copilului tău
Oricât de mic ar fi copilul, îți vei da seama rapid dacă îl interesează sau nu jocul din simplul fapt că îi va acorda sau nu atenție. Testează: vezi ce fel de jocuri îi plac și nu te îndrepta către cele pentru care nu manifestă niciun fel de interes. Nu este nici în avantajul tău pentru că vei cheltui banii degeaba, dar nici în avantajul copilului deoarece se va frustra și nu își va canaliza energia în direcția potrivită.
Jocuri potrivite nivelului lui de dezvoltare
Așa cum vârsta este un criteriu important, și nivelul de dezvoltare este necesar de luat în considerare atunci când vine vorba despre alegerea jocurilor pentru copii. Să alegi un joc sub sau peste capacitățile acestuia poate să fie frustrant deoarece fie se va plictisi rapid, fie nu va reuși să îl înțeleagă. Consultă instrucțiunile specificate pe cutie, ambalaj sau recipient și vezi dacă este sau nu cazul să cumperi acel joc pentru copilul tău.
Jocuri care nu îl plictisesc
Copiii se pot plictisi destul de repede de un anumit joc, așa că te sfătuim să optezi pentru acele tipuri de jocuri care versatile și îi oferă posibilități nenumărate de a le folosi astfel încât să nu se plictisească de ele. De exemplu, jocurile lego, ale căror piese le poate combina și poate realiza construcții care îi solicită creativitatea și gândirea logică astfel încât să poată să construiască diverse obiecte și să nu se plictisească prea repede. O altă variantă o reprezintă jocurile de cărți, de pildă, care sunt la fel de versatile.
Alege varitatea
Oferă-i varietate prin jocurile pentru copii pe care i le cumperi. Astfel, combină jocurile competitive, care îl învață să gândească strategic și să facă parte dintr-o echipă, cu jocurile cooperative, care îl învață să colaboreze și să găsească soluții pentru anumite probleme, cu jocurile asociative, care îi dezvoltă abilitățile cognitive și limbajul.
Documentează-te
Poate că ți se pare o idee exagerată, însă documentarea joacă un rol extrem de important în alegerea jocurilor pentru copii potrivite și sigure. Investește timp în documentare pentru a asigura că atât partea de cogniție, cât și cea de curiozitate, relaxare și creativitate, dar și învățare sunt suplinite de jocurile pentru copii pentru care optezi.
În concluzie, alegerea jocurilor pentru copii nu este chiar cea mai ușoară activitate care stă în puterea ta, în calitate de părinte, însă cu informațiile și cu documentarea necesare, reușești să iei deciziile potrivite pentru copilul tău. Nu uita să te joci și tu cu el și să petreceți împreună un timp de calitate.
Lasa un raspuns