CULTURĂ: Omagiu picturii băimărene prin expoziția artistului plastic Ioan Anton Varna

CULTURĂ: Omagiu picturii băimărene prin expoziția artistului plastic Ioan Anton Varna

 În municipiul Baia Mare a avut loc aseară vernisajul expoziţiei personale de pictură a artistului plastic Ioan Anton Varna, membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”. Expoziția aduce un omagiu picturii băimărene. 

Președintele Asociației Artiștilor Plastici ”Alexandru Șainelic” spune despre Ioan Anton Varna că este unul dintre cei mai prolifici și harnici artiști băimăreni. Activ pe plan artistic, pictorul evidențiază prin expoziția de pe simeze modalități de exprimare mai abstracte. 
”Văd tendințe de a intra în alte modalități de exprimare, un pic mai spre abstract. Până acum eram obișnuiți cu picturi de Nagybanya tradiționale, dar acum am văzut și câteva lucruri mai noi, mai spre inventivitate, spre căutări”, a remarcat președintele AAP ”Alexandru Șainelic”, Mihai Tirică. 
Chiar și așa, Varna rămâne fidel peisajului băimărean, pictorul Kovacs Bertalan remarcând în lucrările acestuia o rezonanță cromatică luminoasă. 
”E foarte flexibil pentru comunicare dar în același timp, din ce e al lui, el nu cedează. Peisajul este preocuparea principală în jurul căreia gravitează și cred că susține că este descendent direct marilor maeștri băimăreni. Fiindcă este un trăitor al momentului de față, un sensibil care preia ritmul vieții cotidiene, părerea mea este că se reînnoiește în domeniul picturii, își păstrează ici-colo un titlu de lup singuratic în sensul că pictează așa cum simte, nu prea este compleșit de teorii multe”, a apreciat conf. univ. dr. Kovacs Bertalan. 
 Expoziţia va putea fi vizitată la Salonul Artelor al Bibliotecii Județene din Baia Mare, până în 14 aprilie.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.