CONSILIUL JUDEȚEAN: Ce probleme sunt și unde în privința proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor”

CONSILIUL JUDEȚEAN: Ce probleme sunt și unde în privința proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor”

 Conducerea Consiliului Judeţean face apel la mobilizare şi la amiabilizarea relaţiilor din consiliile locale care nu au aprobat documentaţia necesară proiectului ”Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş”. Asta deoarece urmează demararea procedurii de achiziţie publică a serviciilor de operare şi nu este exclus să apară contestaţii în acest caz, care să tergiverseze derularea proiectului. Cele mai mari probleme sunt la Bocicoiu Mare, unde consiliul local nu este funcţional. 

Săptămâna trecută a fost semnat spre transmitere întregul dosar al cererii de fazare pentru a se putea încheia noul contract pe Programul Operaţional de Infrastructură Majoră. Toate contractele de lucrări aferente proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş” sunt în derulare în acest moment.  
„Propunerea de fazare vizează până la finele acestui an realizarea efectivă a lucrărilor şi încheierea contractelor de operare. Aţi auzit declaraţiile comisarului european Corina Creţu: începând cu anul 2017, România, dacă nu îşi îndeplineşte obiectivele asumate în ceea ce priveşte problema gestionării deşeurilor, intră în procedură de infringement, riscând o sancţiune de plată a sumei de 200.000 de euro pe zi. Nu este o glumă şi vă rog să o trataţi ca atare”, a spus preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu.
Vulnerabilitatea cea mai mare astăzi, în privinţa acestui proiect, este neadoptarea de către câteva UAT-uri a hotărârilor de consiliu în ceea ce priveşte delegarea operării. Problema cea mai stringentă este la Bocicoiu Mare, unde consiliul local nu e funcţional.
„Acolo trebuie remediat prin asumarea de către primar, care asigură gestiunea corectă a activităţii acestor chestiuni de delegare. Mai este o problemă delicată la Rona de Sus, unde nu se întruneşte consiuliul local. Cred că şi acolo, fac apel la toţi colegii consilieri, indiferent de apartenenţa politică, de a amiabiliza cel puţin în ceea ce priveşte adoptarea acestei hotărâri, a documentaţiei necesare”, a mai susţinut Ciceu. 
Zamfir Ciceu a făcut apel la mobilizare, asta deoarece urmează demararea procedurii de achiziţie publică a serviciilor de operare. Nu va fi o activitate uşoară, a spus preşedintele CJ, care şi-a mai exprimat convingerea că vor fi şi contestaţii. UAT-urile care nu vor fi implicate în acest proiect riscă să fie excluse, iar consecinţele pot fi grave. 
„UAT-urile care nu adoptă la două solicitări consecutive ale Asociaţiei hotărârea respectivă se consideră că au o manifestare împotrivă şi urmează ca în termen de 30 de zile de la a doua solicitare să fie excluse. Şi textul legal este aşa: preşedintele ADI va convoca în termen de 30 de zile adunarea generală care va exclude – nu dă legea altă posibilitate. Consecinţele sunt dezastruoase pentru că vor suporta nu numai acele categorii de investiţii care se realizează în UAT-ul respectiv, cum ar fi dotarea cu pubele”, a avertizat preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu. 
Localităţile în care la începutul lunii martie nu erau adoptate hotărâri de consiliu necesare proiectului ”Sistem de management integrat al deşeurilor” erau Bocicoiu Mare, Ieud, Rona de Sus, Ruscova, Vişeu de Jos, Vişeu de Sus, Moisei şi Târgu Lăpuş. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.