CONDAMNARE: Rudel Obreja, condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu suspendare

CONDAMNARE: Rudel Obreja, condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu suspendare

 Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București (CAB) la 3 ani închisoare cu suspendare pentru trafic de influență, fiind acuzat că i-a cerut lui Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro pentru a interveni la judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

CAB a mai dispus ca Obreja să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile.
Inițial, pe 17 iunie 2015, Rudel Obreja a fost condamnat de Tribunalul București la 3 ani închisoare cu executare, însă judecătorii de la Curtea de Apel București au decis, în apel, ca această pedeapsă să fie cu suspendare.
Trebuie menționat că cei doi magistrați din completul de la CAB, Elena Raluca Costache și Adrian Viorel Podar, nu au căzut de acord asupra deciziei pe care urmau să o dea în cazul lui Obreja.
Judecătorul Adrian Viorel Podar considera că dosarul ar trebui trimis la Tribunalul București pentru rejudecare, deoarece magistratul de la instanța de fond care l-a condamnat pe Rudel Obreja nu a analizat situația de fapt și probele în favoarea fostului președinte al Federației Române de Box.
În consecință, s-a format un complet de divergență prin introducerea unui al treilea judecător, iar acesta a votat ca Obreja să fie condamnat, însă cu suspendare.
Potrivit DNA, în perioada septembrie 2013 — ianuarie 2014, Rudel Obreja a pretins în mod direct de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (denunțător în cauză) suma de 1.000.000 euro, lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor învestiți cu soluționarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Hotărârea respectivă avea în vedere judecarea recursului declarat de Vîntu, în calitate de inculpat, împotriva unei soluții de condamnare la pedeapsa închisorii pentru favorizarea infractorului.
"Inculpatul Obreja a impus ca o parte din folosul pretins, respectiv suma de 200.000 euro, să fie remisă înainte de pronunțarea hotărârii, iar diferența de 800.000 euro, după obținerea soluției favorabile. Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Rudel Obreja a susținut că persoanele pe lângă care își exercita influența i-au transmis denunțătorului, prin intermediar, că va obține cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a noului cod (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare noul CP și noul CPP). Recursul a fost soluționat anterior datei de 1 februarie 2014 și a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă", susține DNA.
Conform DNA, în vara anului 2013, Rudel Obreja ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), pe care a rugat-o să îi intermedieze o întâlnire cu Vîntu, susținând că avea intenția să-i propună o ”afacere”.
În urma răspunsului primit, Obreja a aflat că Vîntu era dispus să-l primească la locuința sa.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.