Chile a devenit, miercuri, prima ţară din America de Sud care cultivă marijuana în scopuri terapeutice, primele seminţe fiind plantate pentru germinare, înainte de a fi mutate pe un teren aflat în proprietatea unui oraş situat la sud de capitala chiliană, Santiago de Chile.
"Aceasta este prima cultură medicinală (de canabis, n.r.) autorizată în America Latină", a declarat, în timpul ceremoniei de lansare a proiectului, Ana Maria Gazmuri, preşedinte al Fundaţiei Daya, care promite utilizarea terapeutică a marijuanei.
"Este un moment istoric pentru alinarea celor aflaţi în suferinţă", a mai spus Gazmuri.
Plantele cele mai puternice vor fi plantate pe un teren ce aparţine localităţii La Florida, situată la sud de Santiago de Chile. Terenul nu a fost identificat exact şi măsuri de siguranţă dure, precum împrejmuirea acestuia cu un gard electric şi unul de sârmă ghimpată, au fost luate pentru protejarea culturii.
Primele plante vor fi recoltate, pentru utilizare, în luna aprilie, iar, o lună mai târziu, se va distribui gratuit uleiul de canabis extras pentru 200 de pacienţi bolnavi de cancer, selecţionaţi pentru program. Pacienţii sunt parte a unui studiu clinic care investighează rezultatele terapeutice ale acestui tratament.
Primăria din La Florida a obţinut, pe 8 septembrie, autorizaţia, din partea statului chilian, de a cultiva 425 de plante în scop exclusiv medicinal. Autorizaţia a creat polemică în Chile, ţară în care marijuana este considerată un drog şi interzisă prin lege.
O altă autorizaţie similară, acordată în 2011 de serviciile de agricultură unei companii private, a fost revocată de Institutul de sănătate publică din Chile (ISP).
Guvernul preşedintei socialiste Michelle Bachelet s-a angajat să încadreze, din punct de vedere legal, marijuana în categoria drogurilor uşoare, ceea ce ar reduce pedepsele pentru traficul cu această substanţă şi ar facilita utilizarea sa în scopuri terapeutice, în timp ce Parlamentul are în vedere discutarea unui proiect de lege prin care se dezincriminează cultivarea marijuanei pentru uz personal.
În condiţiile în care această regiune de pe glob este considerată una dintre principalele surse de cocaină, statul Uruguay s-a remarcat, în decembrie 2013, ca fiind prima ţară din lume care a legalizat vânzarea de marijuana sub controlul statului, dar legea nu a fost încă pusă în aplicare.
În Columbia, Parlamentul dezbate în prezent un proiect de lege care să permită, ca şi în Chile, utilizarea marijuanei în scopuri medicinale, iniţiativă susţinută de preşedintele columbian de centru-dreapta Juan Manuel Santos.
Lasa un raspuns