CERCETĂRI: Oamenii de știință au descoperit o metodă prin care pot transforma apa sărată de mare în apă potabilă

CERCETĂRI: Oamenii de știință au descoperit o metodă prin care pot transforma apa sărată de mare în apă potabilă

 Descoperirea unui proces care poate ajuta milioane de persoane prin transformarea apei sărate de mare în apă potabilă a fost anunțată luni de o echipă de oameni de știință din Marea Britanie, informează luni Xinhua.

Cu ajutorul grafenului, considerat un material-minune, echipa de cercetători de la Universitatea din Manchester a reușit să conceapă membrane capabile să "strecoare" sarea din apă.
Noua cercetare a oamenilor de știință britanici a demonstrat că este posibil ca milioane de oameni care nu au acces la surse de apă curată să poată primi apă potabilă, menționează sursa citată.
Un purtător de cuvânt al universității amintite a declarat că în condițiile în care, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), până în anul 2025 14% din populația lumii va fi afectată de lipsa apei, "această tehnologie are potențialul de a revoluționa filtrarea apei din lumea întreagă, în special în țările care nu își permit instalații de desalinizare de mare capacitate".
"Se speră să poate fi construite sisteme la scară mai mică pe bază de membrane din oxid de grafen, fapt ce va permite ca această tehnologie să devină accesibilă țărilor care nu dețin infrastructura financiară pentru a finanța instalații de desalinizare mari", a mai declarat reprezentantul Universității din Manchester.
Membranele din oxid de grafen realizate la Institutul Național pentru Grafen din Manchester și-au demonstrat deja potențialul în filtrarea nanoparticulelor, a moleculelor organice și chiar a particulelor mari de sare. Însă, până recent, ele nu au putut fi utilizate în cadrul tehnologiilor de desanilizare pentru "strecurarea" sării obișnuite deoarece pentru acest lucru era nevoie de site de dimensiuni mai mici.
Un studiu realizat anterior de aceeași universitate a demonstrat că membranele din oxid de grafen se umflă în momentul în care sunt scufundate în apă, iar particulele mai mici de sare curg prin ele împreună cu apa, numai ionii sau moleculele mai mari fiind blocați. Echipa de cercetători din Manchester a îmbunătățit aceste membrane și a identificat o strategie prin care se poate evita umflarea membranelor atunci când acestea sunt expuse la apă. Mărimea porilor din fiecare membrană poate fi controlată cu rigurozitate, ceea contribuie la filtrarea sării obișnuite și la obținerea apei potabile.
Deoarece efectul schimbărilor climatice continuă să contribuie la reducerea rezervelor de apă din zona orașele moderne, țările bogate investesc în tehnologiile de desalinizare.
"Atunci când sarea obișnuită se dizolvă în apă, se formează întotdeauna o "carapace" formată din molecule de apă în jurul celor de sare. Acest lucru permite micilor capilare ale membranelor din oxid de grafen să blocheze sarea de la a mai curge odată cu apa. Astfel, moleculele de apă pot trece rapid prin bariera membranei, ceea ce este ideal pentru punerea în practică a acestora în scopul desalinizării", după cum a declarat purtătorul de cuvânt.
Profesorul Rahul Nair, de la Universitatea din Manchester a susținut la rândul său că "realizarea de membrane de dimensiuni scalabile, cu o mărime uniformă a porilor până la o scară atomică, reprezintă un pas înainte important, acest lucru oferind noi posibilități pentru îmbunătățirea eficienței tehnologiei de desalinizare". "Acesta este primul experiment clar de acest tip", a precizat specialistul adăugând că s-a "demonstrat faptul că există posibilități realiste de a amplifica efectul abordării descrise și de a produce membrane pe bază de grafen cu mărimile necesare pentru filtrare".
Descoperirea a fost publicată în jurnalul Nature Nanotechnology.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.