CER ORDIN: Mai mulți profesori îi cer ministrului Educației să numească un nou Consiliu General al CNATDCU

CER ORDIN: Mai mulți profesori îi cer ministrului Educației să numească un nou Consiliu General al CNATDCU

 Mai mulți profesori la universități din țară și străinătate i-au cerut marți, printr-o scrisoare deschisă, ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, să emită un ordin privind numirea unui nou Consiliu General al CNATDCU, pe motiv că, în componența actuală, acesta "nu mai are nicio credibilitate".

Profesorii cer și emiterea, în termen de cinci zile, a unui ordin care să reglementeze procedura de analiză a plagiatelor de către CNATDCU, astfel încât aceasta să nu dureze mai mult de 30 de zile și să se finalizeze, așa cum prevede legea actuală, printr-o propunere adresată ministrului Educației fie de nevinovăție, fie de retragere a titlului de doctor.
"Actualul Consiliu General al CNATDCU conține un număr semnificativ de persoane fără operă științifică și/sau acuzate de plagiat, fiind profund subordonat politic (numără nu mai puțin de opt actuali sau foști demnitari). CNATDCU, în componența sa actuală, nu mai are nicio credibilitate, având un număr restrâns de membri cu o operă științifică solidă și recunoscuți pentru standardele de moralitate. Solicităm ca membrii CNATDCU să nu fie membri de partid cu funcții de conducere, demnitari sau rectori de universități. Solicităm, de asemenea, numirea în Consiliul General al CNATDCU a unui procent de cel puțin 25% personalități din diaspora științifică", se arată în scrisoare.
Semnatarii solicită totodată sesizarea, în termen de două zile de la numirea noului CNATDCU, cu privire la toate plagiatele discutate deja în spațiul public.
"Neîndoindu-ne de buna dumneavoastră credință, vă solicităm concedierea imediată a consilierilor responsabili de informarea dumneavoastră defectuoasă. Considerăm că este inadmisibil să determini un ministru al Guvernului României să dezinformeze public la dezbaterea Grupului pentru Dialog Social spunându-ne că nu există legislație funcțională. Altminteri, vă asumați implicit înșelarea deliberată a publicului. Solicităm o poziție clar asumată a președintelui României în această chestiune", se susține în scrisoare.
Semnatarii mai cer demararea procedurilor pentru o clasificare a universităților și ierarhizarea programelor de studii după modelul exercițiului similar din 2011, evaluarea internațională a școlilor doctorale înainte de începerea anului universitar 2016-2017, conform prevederilor Legii Educației 1/2011.
"Stimate domnule ministru, până acum mandatul dumneavoastră stă sub semnul tergiversărilor, voluntare sau nu, cu pretextul ‘consultărilor’. În cazul plagiatelor acest lucru este inadmisibil: tergiversarea, de exemplu, numirii unui nou CNATDCU sub pretextul ‘consultărilor’ reprezintă o fractură logică: CNATDCU, gardianul templului integrității academice, trebuie să cuprindă vârfuri ale vieții universitare, așa cum ele sunt definite prin standardele acceptate la nivel internațional. Tot așa cum numirea procurorilor nu se face după o generoasă consultare a suspecților sau inculpaților, membrii CNATDCU nu pot fi numiți în urma ‘consultărilor’ acelor structuri și oameni care au produs doctorate plagiate", afirmă sursa citată.
Profesorii semnatari ai scrisorii atrag atenția că CNATDCU trebuie să fie un forum care "să indice ora exactă" a luptei împotriva fraudelor intelectuale.
"CNARDCU nu are vocația de a fi o șezătoare a reprezentanților unor interese ilegitime partinice sau transpartinice, ci un forum restrâns și exigent care să indice ora exactă a luptei împotriva fraudelor intelectuale. Calitatea membrilor noului CNATDCU este directa dumneavoastră răspundere, de la care nu vă puteți eschiva sub pretextul consultărilor. (…) Începând de astăzi, stimate domnule ministru, vă considerăm direct responsabil, împreună cu Guvernul României și președintele României, de perpetuarea acestei stări de fapt, cu atât mai mult cu cât soluțiile prevăzute de legea în vigoare sunt clare, eficiente și funcționale, atât timp cât ele sunt corect operaționalizate de oameni de bună-credință, pe care aveți puterea să îi învestiți de îndată cu această misiune, conform solicitărilor de mai sus", se punctează în scrisoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.