CE SPUN SPECIALIȘTII: De ce are apa la PET termen de valabilitate

CE SPUN SPECIALIȘTII: De ce are apa la PET termen de valabilitate

 Apa, în mod normal, ar fi fără termen de expirare, unul dintre puținele produse alimente care au această caracteristică.  Totuși există și apă cu termen de valabilitate. Este vorba despre cea îmbuteliată în PET-uri, care-și poate deteriora calitățile în anumite condiții.

De ce are apa îmbuteliată termen de valabilitate și care ar fi riscurile consumului acesteia explică medicul în nutriție și calitatea vieții, Adrian Danciu.
”Obișnuim mai nou să bem apa, în loc de sticlă, din PET-uri. Acest PET, cu toate că este prezentat ca fiind prietenos cu alimentele, nu este chiar inert. În special în perioadele calde, PET-urile care conțin apă, dacă au stat sub acțiunea razelor solare sau mult timp într-o lumină puternică, devin totuși active din punct de vedere chimic, și eliberează parte din moleculele care intră în structura PET-ului și se transferă apei, atunci apa poate să aibă un termen de expirare sau dacă apa care a fost îmbuteliată nu este din punct de vedere microbiologic pură, atunci avem iarăși o problemă, apare singura inadvertență între durata de viață foarte lungă a apei îmbuteliate în sticlă și cea din PET”, precizează medicul în nutriție.
Consumul apei în aceste condiții poate prezenta anumite riscuri asupra sănătății.
”Apa pe care o consumăm din aceste PET-uri denaturate ușor chimic poate afecta funcționarea bună a anumitor aparate ale organismului, pot apărea afecțiuni ale ficatului, este un toxic pe care-l introducem în organism, rinichii mai pot fi afectați sau pot determina afecțiuni digestive”,   spune medicul.
Spre deosebire de apa de la robinet, care este testată şi se află sub o monitorizare contin uă, producătorii de apă îmbuteliată nu sunt obligaţi să furnizeze rapoarte constante privind calitatea apei.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.