Baia Mare: PROTEST – Asistentii persoanelor cu handicap au ajuns in pragul disperarii. Restantele salariale depasesc 3 luni

Baia Mare: PROTEST – Asistentii persoanelor cu handicap au ajuns in pragul disperarii. Restantele salariale depasesc 3 luni

Noi proteste au avut loc azi în municipiul Baia Mare. De această dată, cei care şi-au exprimat nemulţumirile au fost asistenţii personali şi maternali. Aproximativ 100 de persoane s-au adunat în această dimineaţă în faţa Prefecturii Maramureş, pentru a trage un semnal de alarmă că nu şi-au primit lefurile de luni de zile. Mulţi dintre cei prezenţi i-au adus la protest inclusiv pe bolnavii de care au grijă zi şi noapte.

Disperaţi că nu şi-au mai primit salariile de mai bine de trei luni, asistenţii persoanelor cu handicap  au ieşit din nou în stradă. Aceştia s-au plâns că nu mai au bani să le asigure hrana, medicamentele şi cele necesare bolnavilor pe care îi au în grijă. "Cea mai mare nemultumire a noastra este ca nu ne da bani pentru concediu. Eu de cand lucrez ca asistent maternal, eu nu am primit niciodata bani pe concediu. Si acuma, de vreo 2-3 ani, ne punea sa facem cerere pentru concediu si am zis catre primar sa ne dea si bani si el ne zicea ca am primit salariul. Eu stiu ca un salariat primeste banii pe concediu intotdeauna. Si am zis sa ne dea si noua bilete cu pret redus, sa ne dea jumatate, oarecum. Eu am grija de un handicapat cu gradul I, neportabil, si a zis primarul ca nu putem merge nicaieri", a spus un asistent maternal din Ilba. "Ne aflam aici pentru ca nu am primit banii. Pruncu meu nu mai poate sa inghiteasca mancare. Pentru mine e o greutate dar e pruncul meu, trebuie sa am grija de el, dar cu ce bani … nu pot sa-i cumpar nimic, numai supe ii dau sa manance daca nu poate sa inghita. M-as duce la spital cu el dar cu ce bani … De trei luni nu mi-am primti banii, ce pot sa fac?", s-a plans un alt asistent personal din Petrova.

Primăriile care înregistrează cele mai mari restanţe la plata salariilor către cea mai defavorizată categorie de salariaţi sunt Târgu Lăpuş, Copalnic Mănăştur, Ulmeni, Dumbrăviţa, Valea Chioarului, Bicaz şi Cerneşti. "La trei luni, alte primarii cum ar fi: Dumbravita, cum ar fi Valea Chioarului, la doua luni cum ar fi Primaria Cernesti, Primaria Petrova. Deci, o sa observam ca cu cat primariile sunt mai micute, cu atata intarzierile salariale vor fi acordate din ce in ce mai greu. Sunt surprins de Primaria Targu Lapus care are venituri extrabugetare dar nu acorda nimic desi legea ii obliga", a declarat Florin Hossu, preşedintele Cartel Alfa Maramureş.

Dacă autorităţile judeţene nu vor găsi soluţii pentru a asigura restanţele salariale ale asistenţilor personali, aceştia ameninţă cu noi forme de protest, în capitală. De asemenea, sindicaliştii Cartel-Alfa au solicitat prin intermediului prefectului judeţului Maramureş o întâlnire cu Ministrul Muncii. La începutul săptămânii viitoare, la Instituţia Prefectului va fi convocată comisia de dialog social, la care va participa şi ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.