Baia Mare: Consfătuiri naţionale în capitala reşedinţă de judeţ

Baia Mare: Consfătuiri naţionale în capitala reşedinţă de judeţ


 Preţ de două zile municipiul Baia Mare a fost pentru prima dată gazda Consfătuirilor Naţionale a ispectorilor pentru Management Educaţional şi Dezvoltare Instituţională avand ca tema centrală descentralizarea instituţională a managementului şcolar pentru anul 2012-2013.  Deschiderea festivă a avut loc, în prezenţa membrilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, dar şi a conf. univ. dr. Gheorghe Felea,  inspector general în  Minsiterul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului.

Ceea de a IX-a  ediţie a Consfătuirilor Naţionale a inspectorilor pentru Management Educaţional şi Dezvoltare Instituţională a adunat în capitala reşedinţă de judeţ un numar de 47 de reprezentanţi din ţară care timp de doua zile au abordat subiectul privind descentralizarea  instituţională a managementului şcolar pentru anul 2012-2013.  Potrivit purtatorului de cuvânt al   Inspectoratului Şcolar  Judetean Maramureş, asta inseamna „mutarea centrului de greutate dinspre instituţiile centrale spre unităţile de învăţământ”. Alte subiecte atinse în perioada 30 septembrie, 2 octombrie au fost: terapia ocupaţională pentru uzul managerilor şcolari, s-a vorbit despre relaţiile managementului şcolar cu mediul de afaceri pe piaţa muncii, dar şi despre priorităţile activităţii inspectorilor pentru managementul educaţional şi dezvoltarea instituţională în anul şcolar 2012-2013.Interlocutorul nostru ne-a declarat că este de dorit ca pe viitor, pentru un act educaţional de calitate, managerul de unitate să poată să  aleagă împreună cu consiliul de administraţie cadrele didactice care vor preda în şcoala respectiva. ”În timp se va ajunge în sitauţia în care managerul unităţii împreuna cu consiliul de administraţie vor face şi selecţia de resurse umane. Până acum selecţia s-a facut pe bază de consurs. Noua Lege a Învăţămantului va clarifica totul. Îi posibil ca noua Lege a Educaţiei Naţionale să restructureze învăţămantul, se va opta pentru patru ani- învăţământ  primar, 4 ani, învăţământ gimnazial şi patru ani, învăţămant liceal dar se încearcă şi delimitarea şcolii profesionale de liceu”
Pavel Filip ne-a declarat că la noi în ţară comparativ cu Uniunea Europeana nu s-a ajuns la o decscentarlizare totală sistemului de învăţământ deoarece în multe cazuri managerii nu sunt pregătiţi corespunzator pentru funcţia pe care o ocupă şi deţin mai mult sau mai puţin competenţe de conducere.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.