Delta Dunării e la o aruncatură de băț de Maramureș datorită sculptorului Gheorghe Toader. Constănțeanul care creează adevărate capodopere din bucăți de lemn și-a expus creațiile pentru întâia oară în Baia Mare. Cocori, stârci, gâște și lebede sculptate au cucerit curioșii de toate vârstele.
Astfel i-a întâmpinat pe maramureșeni constănțeanul Gheorghe Toader. Fost militar de carieră, imediat după ce a trecut în rezervă, sculptorul s-a dedicat întru totul unei pasiuni care, spune el, îl împlinește ca om. A adus în Baia Mare o mică parte din colecția sa impresionantă care reflectă frumusețile Deltei: cocori, stârci, gâște și lebede sculptate.
„Cel mai greu de realizat a fost acel cocor, facut din rădăcină de oțetar. De la talpă pănă la pulpă este lucrat in natura, iar de la pulpa in sus este lucrarea mea”, a explicat sculptorul Gheorghe Toader.
La loc de cinste în expoziție se află și „gâsca cu detectorul de minciuni”, care i-a adus premiul I în 2011 la o expoziție de gen din Constanța.
„Această gâscă este montată pe o rădăcină din lemn de vâsc, care aduce fericire în casă. Are montat detector de minciuni: se pune degetul aici, se pune o întrebare și, dacă mințiți, se clatină”, a spus râzând sculptorul.
Pentru a împăca nu doar domnii, ci și doamnele, constănțeanul le-a dezvăluit maramureșencelor secretul unei ciorbe de pește cum numai în Deltă se găsește.
“Se taie zarzavatul mărunt, se pune la fiert, când e aproape gata se pune și peștele. Când peștele se ridică la suprafață, se pune leuștean, se oprește din foc și se servește. La noi în deltă se servește altfel: se scoate peștele separat, se face mujdei de usturoi și apoi se servește ciorba”, a punctat Gheorghe Toader.
Sculptorul și-a expus până în prezent operele în țară și străinătate, cea mai recentă apariție fiind la Târgul de Turism de la Strasbourg.
Lasa un raspuns