Baia Mare: Campanie pentru creşterea siguranţei în trafic, demarată de poliţia din Maramureş

Baia Mare: Campanie pentru creşterea siguranţei în trafic, demarată de poliţia din Maramureş

Autorităţile administraţiilor publice locale din cele două municipii şi 11 oraşe din judeţul Maramureş sunt stimulate să realizeze amenajări rutiere, care să includă soluţii moderne de siguranţă a traficului rutier. Demersul face parte dintr-un program al Comisiei Europene iar localităţile pe raza cărora, în urma măsurilor implementate, nu se vor mai înregistra accidente mortale, pot obţine titlul de „Oraş al siguranţei rutiere”.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a aprobat derularea mai multor acţiuni la nivel naţional care să marcheze Ziua Europeană a Siguranţei Rutiere. Programul se desfăşoară sub egida Comisiei Europene şi urmăreşte diminuarea riscurilor producerii de accidente rutiere la nivelul comunităţilor locale. Comisia Europeană va marca ediţia din acest an prin organizarea unei conferinţe, care va avea loc la Nicosia, sub deviza „Participarea activă a tinerilor la acţiuni care să vizeze siguranţa rutieră.” "Adaptat judeţului nostru, conceptul se derulează sub coordonarea Instituţiei Prefectului iar autorităţile administraţiei publice locale din cele două municipii şi 11 oraşe sunt invitate să realizeze amenajări rutiere care includ soluţii moderne de siguranţă a traficului rutier", a declarat directorul Cancelariei Prefectului, Cosmin Butuza.

Reprezentanţii celor 13 localităţi urbane din Maramureş au fost convocaţi astăzi la o întâlnire pentru a li se aduce la cunoştinţă obiectivele proiectului privind siguranţa rutieră  şi a încheia protocoale în acest sens însă doar 3 din 13 au dat curs invitaţiei: Baia Mare, Tăuţii Măgherăuş şi Cavnic. "Interesul nostru este unul comun, şi anume acela de a creşete siguranţa şi fluenţa traficului rutier. România este, în calitate de ţară membră a Uniunii Europene, membră a organizaţiilor profesionale ale poliţiilor rutiere din Europa TISPOL. Prin urmare am fost angrenaţi într-un proiect ambiţios  şi anume acela de a încerca reducerea mortalităţii prin accidente de circulaţie cu 50% în perioada 2011-2013", a precizat şeful S.P.R. Maramureş, Dorin Gherman.

Starea tehnică deficitară a drumurilor sau calitatea precară a materialelor utilizate în lucrările de reabilitare a şoselelor sunt doar câteva dintre cauzele generatoare de accidente rutiere. Şeful Serviciului Poliţiei Române Maramureş susţine că interesul autorităţilor locale pentru măsurile de prevenire a accidentelor de circulaţie ar trebui să fie mai mare, cu atât mai mult cu cât sumele încasate din amenzile la regimul circulaţiei reprezintă venituri la bugetul local. "Din nefericire, acest dezinteres manifestat de autorităţile administraţiei publice locale se confirmă în sensul că avem o prezenţă redusă din partea reprezentanţilor autorităţilor administraţiilor publice locale. Sumele încasate la bugetele locale din amenzi se ridică la valori deloc neglijabile, pot să confirm acest lucru", a afirmat Gherman.

Primăriile care au arătat în ultima perioadă o preocupare pentru realizarea de sensuri giratorii, extinderea iluminatului public sau care au luat alte măsuri pentru siguranţa traficului rutier sunt administraţiile locale din Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Primăriile din mediul urban care doresc să încheie protocoale cu Poliţia în domeniul siguranţei rutiere o pot face până la data de 31 august.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.