Prin bugetul Sănătății pe 2015, pacienții nu vor beneficia de servicii medicale mai bune, avertizează Cristian Buşoi, prim-vicepreşedinte PNL, deputat în Parlamentul European.
"Vorbim astăzi mai mult decât oricând despre libertate și despre cei care s-au jertfit în 1989 pentru ca noi să avem astăzi o viață mai bună, mai prosperă, un stat de drept, care să funcționeze în interesul cetățeanului. Prin adoptarea de către Parlament a propunerii de buget pe 2015 înaintată de Guvernul României, actualii guvernanți au arătat încă o dată că nu au intenții serioase cel puțin în a oferi pacienților români servicii medicale mai bune. În ceea ce privește bugetul Sănătății, în ciuda amendamentelor deputaților PNL, nu s-a schimbat nimic, ceea ce înseamnă că pacienții români nu vor avea parte nici anul viitor de servicii medicale la standardele Uniunii Europene", spune Cristian Buşoi.
Spitalele vor primi aceeași finanțare ca în 2014, în condițiile în care vor avea mai multe cheltuieli, determinate în special de creșterile salariale din sistem, conform OUG 70/2014 și de majorarea salariului minim pe economie. Deși Grupul PNL a propus și argumentat necesitatea creșterii bugetului spitalelor, acest lucru nu a fost luat în calcul. Numai majorarea salariilor din domeniul sanitar conform OUG 70 / 2014 va determina o cheltuială de 291.000.000 RON, la care se vor adăuga 420.861.000 RON, rezultați din creșterea salariului minim.
"Fără o creștere a bugetului spitalelor, acestea vor fi nevoite, pentru a acoperi aceste creșteri salariale, fie să acumuleze datorii, fie să trimită și mai des bolnavii internați în spital să-și achiziționeze din bugetul personal medicamente și materiale sanitare, practică inacceptabilă în celelalte state membre ale Uniunii Europene.
În plus, în absența unei majorări a bugetului pentru medicamente, lista de medicamente compensate și gratuite nu va putea fi actualizată nici anul viitor. În consecință, pacienților români care suferă de boli grave precum cancerul, hepatita C sau bolile cardiovasculare, li se interzice, practic, accesul la o viață decentă. Păstrarea într-o stare de subfinanțare a programelor de sănătate derulate de CNAS va face, de asemenea, imposibilă îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților cu hemofilie sau scleroză multiplă, două dintre programele despre a căror finanțare insuficientă au atras atenția în nenumărate rânduri atât medicii, cât și asociațiile care îi reprezintă pe pacienți", mai declară prim-vicepreşedintele PNL, Cristian Buşoi.
Lasa un raspuns