AVERTISMENT: Europarlamentarul Daniel Buda: „Ne paste o noua procedura de infringement!“

AVERTISMENT: Europarlamentarul Daniel Buda: „Ne paste o noua procedura de infringement!“

 Europarlamentarul Daniel Buda i-a solicitat public premierului Sorin Grindeanu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj in prezenta liderilor Partidului National Liberal, sa vina cu “o foaie de parcurs clara” in ceea ce ce priveste infiintarea autoritatilor de management prin intermediul carora sa vina bani europeni in Romania. Buda, membru in cadrul Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala si al Comisiei pentru Afaceri Juridice, sustine ca nu e intamplator faptul ca Romania nu reuseste sa atraga deloc banii europeni din exercitiul financiar 2014-2020.

 
“Am fost apostrofati public, inclusiv de catre doamna comisar Corina Cretu!”
 
“Ii solicit public domnului prim-ministru Grindeanu sa vina cu o foaie de parcurs clara in ceea ce priveste autorizarea autoritatilor de management prin intermediul carora sa vina bani europeni in tara. Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana legat de ceea ce inseamna infiintarea acestor autoritati de management.
 
Or, fara aceste autoritati, banii europeni nu au cum sa fie decontati in Romania si am fost apostrofati public, in plenul Parlamentului, inclusiv de catre doamna comisar Corina Cretu, care ne-a spus foarte clar ca este mai mult decat ingrijorata de ceea ce inseamna absorbtia fondurilor europene in Romania. Este inadmisibil sa existe bani europeni pe diverse paliere, cu diverse programe, care din cauza incapacitatii administrative a actualului Guvern sa nu ajunga in Romania.
 
Si de aceea il somez public pe Sorin Grindeanu sa vina cu o foaie de parcurs clara inauntrul carui interval de timp va veni cu aceste autoritati de management gata finalizate. De ce va spun acest lucru, pentru ca la Bruxelles am avut o discutie cu reprezentatii acestor autoritati care se preconizeaza sa fie infiintate si din nefericire nu ne-au oferit un orizont foarte clar inauntrul caruia ele vor fi infiintate.
 
Deci erau reprezentanti din partea ministrului de resort si am intrebat cu subiect si predicat: cand estimati ca aceste autoritati vor fi functionale. Si mi-au spus: «Nu stim». Pentru ca se pare ca nu exista o preocupare majora in aceasta directie”, a spus Buda.
 
“Cata vreme ministrul Shhaideh vine si spune ca va da 30 de milioane sau de miliarde de lei autoritatilor publice, angajand practic, punand tara in situatia de a face credite de angajament, eu va spun foarte clar ca vom intra intr-o procedura de infringement la nivel european, pentru ca vom depasi tinta de deficit asumata de 3%. Deci, pe de o parte facem investitii sau facem mariri de salarii, dar pe de alta pare, este inadmisibil ca tu sa ai posibilitatea sa vii cu bani europeni si sa nu faci aceste investitii. Vreau sa va spun ca exista state care au peste 85% din investitiile publice care se fac pe bani europeni”, a mai declarat euroalesul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.