ATENȚIONARE: Debitele râurilor din vestul și sudul țării, în creștere în această săptămână

ATENȚIONARE: Debitele râurilor din vestul și sudul țării, în creștere în această săptămână

 Debitele medii zilnice ale râurilor din vestul și sudul țării vor fi în creștere, în această săptămână, din cauza precipitațiilor prevăzute și propagării, însă pe celelalte râuri vor fi relativ staționare, relevă prognoza hidrologică pentru râurile din România publicată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), pentru intervalul 18 aprilie, ora 7:00 – 24 aprilie, ora 7:00.

Astfel, în următoarele două zile ale intervalului, debitele vor fi, în general, în creștere din cauza precipitațiilor prevăzute și propagării. Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creșteri mai importante de niveluri și debite datorită precipitațiilor mai însemnate cantitativ prevăzute pe unele râuri din zonele de deal și munte, în special din jumătatea de sud a țării.
În restul intervalului de prognoză, debitele vor fi în scădere pe râurile din sudul și estul țării și relativ staționare pe celelalte râuri, cu posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri din vestul și nord-vestul țării datorită precipitațiilor prevăzute.
Potrivit INHGA, debitul fluviului Dunărea, la intrarea în țară pe secțiunea Baziaș, va fi relativ staționar în prima zi a intervalului de prognoză, respectiv în jurul valorii de 3.900 mc/s, apoi în creștere până la 4.500 mc/s la sfârșitul intervalului, situându-se însă sub media multianuală a lunii aprilie de 7.900 mc/s.
În aval de Porțile de Fier, debitele Dunării vor fi relativ staționare cu tendință de scădere ușoară în prima parte a intervalului, apoi în creștere ușoară pe sectorul Gruia — Oltenița și relativ staționare pe sectorul Călărași — Tulcea în partea a doua a intervalului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.