ANIVERSARE: 22 de sigheteni îşi serbează astăzi ziua de naştere, fiind născuţi în data de 29 februarie

ANIVERSARE: 22 de sigheteni îşi serbează astăzi ziua de naştere, fiind născuţi în data de 29 februarie

 22 de sigheteni îşi serbează astăzi ziua de naştere, fiind născuţi în data de 29 februarie. Această zi are pentru ei o însemnătate deosebită deoarece se întâmplă o dată la 4 ani. Din acest motiv, mulţi îşi sărbătoresc ziua fie în 28 februarie, fie în data de 1 martie. La nivel naţional există aproape 13.000 de persoane născute în această zi.

Ziua suplimentară din februarie se introduce o dată la patru ani din cauză că perioada de rotație a Pământului în jurul Soarelui nu este un număr întreg de zile, ci este de 365 de zile, 5 ore, 48 de minute si 46 de secunde.
„Calendarul pe care-l folosim noi se numşte calendarul gregorian, care are la bază calendarul iulian. Denumirea vine de la cel care l-a fondat, Iulius Cezar, în anul 46 îHr. şi e calendarul pe care îl ştim noi, cu 12 luni, lungimea lunilor 30-31 de zile, doar februarie 28 sau 29 o dată la patru ani. Problema acestui calendar este că lungimea anului e de 365,25 de zile, dacă facem o medie la patru ani. Acel sfert de zi se adună o dată la patru ani, într-o zi, mai exact la data de 29 februarie”, a arătat Sorin Hotea, preşedintele Astroclubului SARM Sighetu Marmaţiei.
Prima zi de 29 februarie a fost în anul 46î.Hr. 
„Punctul negru al acestui calendar este că nu se suprapune perfect cu lungimea anului astronomic. Un an astronomic durează 365,25,63 zile. Diferenţa aceasta se aduna în calendarul iulian la 128 de ani o zi. Papa Gregor al XIII-lea în 1582 a decis că trebuie să reformăm calendarul deoarece era în urmă cu 10 zile. În 4 octombrie 1582, a doua zi trebuia să fie 5, dar a devenit 15 octombrie”, a mai explicat preşedintele Astroclubului SARM Sighet.
În România, reforma s-a făcut abia în 1919. După data de 31 martie s-a trecut direct la data de 14 aprilie. Ziua de 29 februarie are o importanţă deosebită pentru cei născuţi la această dată, în schimb din punct de vedere astronomic şi ştiiţific doar reglează anumite inadvertenţe în calendarul nostru şi calendarul real, care are la bază mişcarea Pământului în jurul Soarelui.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.