AJOFM: A crescut numărul șomerilor care și-au găsit locuri de muncă

AJOFM: A crescut numărul șomerilor care și-au găsit locuri de muncă

 Față de anul 2015, numărul celor care s-au integrat pe piața forței de muncă în Maramureș, prin Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, a cescut cu zece procente. Cele mai multe persoane angajate provin din rândul tinerilor. În topul domeniilor de activitate care absorb cei mai mulți șomeri rămâne în continuare  prelucrarea lemnului.

În 2016, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș au fost înregistrate peste 6000 de posturi, 5518 dintre ele fiind ocuparte de șomeri.
”Vorbim aici de persoanele înscrise în baza noastră de date, aflate în căutarea unui loc de muncă și care s-au angajat. Dintre aceștia cei mai mulți fac parte din categoria de vârstă sub 25 de ani. Acest lucru îl punem pe seama acordării unor prime de mobilitate la angajare. Au fost urmate angajările persoanelor din grupa de vârstă de peste 45 de ani, respectiv 1368 de persoane, iar pe ultimul loc se situează grupa de vârstă între 35 și 45 de ani, 1150 de persoane, și persoanele peste 55 de ani într-un număr de 293”, menționează Ștefania Donca, purtător de cuvânt AJOFM Maramureș. 
Cel mai mult s-au angajat persoane cu pregătire liceală, în jur de 1700, urmate de cele cu pregătire medie, respectiv  școală profesională, învățământ gimnazial. 
”Vorbim aici mai ales de acele persoane care și-au găsit loc de muncă în domenii care nu necesită studii superioare, vorbim despre muncitori calificați sau necalificați. În ceea ce privește domeniile  profesionale, pe primul loc se situează prelucrarea lemnului, apoi silvicultură, confecții îmbrăcăminte prelucrări metalice, domeniul serviciilor, comerț, servicii hoteliere restaurante și construcții”, arată Ștefania Donca.
Față de anul precedent, există o evoluție de 10% a numărului celor care s-au angajat în județ prin intermediul AJOFM. În schimb s-a observat o mai mare dificultate a integrării pe piața muncii în ceea ce privește șomerii care oscilează foarte mult până când aplică pentru un job și refuză foarte ușor condiții care nu le sunt pe plac, mai ales în ceea ce privește oferta salarială.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.