În bucătărie, dar și în grădină, producem deșeuri organice, coji de legume și fructe, iarbă tăiată, frunze moarte, vegetale de la toaletarea spațiilor verzi. Acestea ocupă 40-60% din deșeuri menajere, pentru a le da o nouă viață le putem valorifica și recicla în mod natural prin compostare sau mulcire.
Compostul nu miroase urât, dacă:
– se respectă echilibrul pentru 1 aport de materie umedă (coji, legume, fructe stricate, iarbă verde) se adaugă aceeași cantitate de materie uscate fie frunze uscate sau lemn măcinat,
– biodeșeurile sunt mărunțite, iar conținutul amestecat la fiecare aport la o adâncime de 20-30 cm,
– este aerisit la cel puțin 2 luni și echilibrat la nivel de umiditate pentru a-i menține temperatura crescută.
Compostul nu face muște, dacă acoperim mereu stratul umed sub cel uscat pentru a împiedica muștele să depună ouă.
Compostul nu atrage rozătoare, dacă recipientul este căptușit cu plasă cu ochiuri mici și nu conține carne, oase, mâncare gătită și produse lactate.
Compostul maturat este ideal pentru grădină sau pentru ghivece.
Lasa un raspuns