ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR: Oră de prevenire la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR: Oră de prevenire  la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”

 Interes, întrebări, explicaţii dar şi zâmbete au fost “ingredientele” unei dezbateri pe tema siguranţei la care au participat azi, 12 aprilie, poliţişti de prevenire şi elevi ai Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare.

Copiii necesită a atenţie deosebită, cu atât mai mult cu cât aceştia fac parte dintr-o categorie vulnerabilă care manifestă deschidere faţă de tot ceea ce înseamnă noutate, fără a conştientiza întotdeauna riscurile la care se expun. 
Deoarece cunoaşterea consecinţelor unor fapte comise cu violenţă în lumea reală sau, din curiozitate, în lumea virtuală, este importantă pentru prevenirea situaţiilor de victimizare, poliţiştii se întâlnesc frecvent cu elevii unităţilor şcolare de pe raza judeţului. O astfel de întâlnire a avut loc azi dimineaţă, cu elevii clasei a V-a de la Colegiul Naţional Vasile Lucaciu Baia Mare.
Dialogul cu elevii despre ceea ce înseamnă un comportament civilizat, în limitele legii, s-a purtat prin intermediul unui exerciţiu aplicativ şi a vizionării unui film educativ. 
Pe lângă informaţii privind formele de violenţă, consecinţele unor fapte sau necesitatea promovării respectului şi a toleranţei în relaţiile cu ceilalţi – fie ei colegi sau adulţi, s-au discutat şi aspecte legate de siguranţa în mediul online. Deşi internetul este un mediu fascinant, folosit de la vârste fragede, copiii nu sunt întotdeauna conştienţi de pericolele care se ascund în spatele monitorului. Dincolo de beneficiile pe care le aduce, o persoană care utilizează reţelele de socializare se poate lovi de diferite fenomene precum hărţuirea şi ameninţarea, furtul de date personale, expunerea la materiale ilegale sau cu conţinut „dăunător”,  pornografie sau ademenire a minorilor către diverse comportamente riscante.
Elevii au înţeles că este necesară adoptarea unor măsuri de autoprotecţie, că este mai bine să fie supravegheaţi de părinţi şi când vine vorba de mediul virtual şi că, puse în practică, sfaturile poliţiştilor îi pot scuti de neplăceri.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.