Ziua mondială a protecției civile este sărbătorită în fiecare an la data de 1 martie. A fost instituită printr-o decizie a Adunării Generale a Organizației Internaționale a Protecției Civile (OIPC) în anul 1990 și marchează intrarea în vigoare a Constituției acestei organizații, la 1 martie 1972.
Marcarea acestei zile are ca scop aducerea în atenția opiniei publice mondiale a importanței vitale a protecției civile și sensibilizarea cu privire la pregătirea și măsurile de prevenire și de auto-protecție în caz de accidente sau dezastre. De asemenea, aduce un tribut eforturilor, sacrificiilor și realizărilor tuturor serviciilor naționale responsabile cu lupta împotriva dezastrelor. Pe o scară privind impactul dezastrelor realizată de OIPC pentru perioada 1992-2012, cele mai mari pagube materiale s-au înregistrat în urma furtunilor, cutremurelor și inundațiilor.
Originile Organizației Internaționale a Protecției Civile datează din 1931, anul în care generalul-medic chirurg George Saint-Paul a înființat, la Paris, asociația "Lieux de Geneva" (”Zonele Geneva”). Generalul George Saint-Paul rămăsese profund marcat de atrocitățile și cruzimea de pe urma cărora populația a suferit în Primul Război Mondial. Ca atare, el a avut ideea creării de zone de siguranță sau zone neutre, unde populația civilă, și în mod special femeile, copiii, bătrânii și infirmii să poată găsi un refugiu pe timp de război. În 1937, la cererea generalului Saint-Paul, Asociația internațională a zonelor Geneva ("Lieux de Geneve International Association") a fost transferată la Geneva și a devenit ”Asociația internațională pentru protecția populației civile și a clădirilor istorice în vreme de război”.
La Conferința Internațională din 1954 de la Berlin privind problema protecției populației civile în timp de război s-a pus în dezbare necesitatea creării și recunoașterii zonelor neutre și a orașelor deschise. Această întâlnire a rămas cunoscută, ulterior, sub numele de "Prima Conferință Mondială de Apărare Civilă". Începând cu anii ’60, organizația și-a lărgit preocupările, incluzând, pe lângă protecția populației pe timp de război, și protecția pe timp de pace, în cazul producerii dezastrelor naturale și tehnologice.
În România actul de naștere al Protecției Civile este considerat Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, care aproba Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene. Prin acesta s-a stabilit că ”Apărarea Pasivă este pregătită și pusă în aplicare pe întregul teritoriu de Ministerul de Interne, prin Comisia Superioară de Apărare Pasivă”. În 2016 au fost programate manifestări consacrate acestei zile în mai multe orașe din România, între care Craiova, Bacău, Oradea ș.a.
Ziua mondială a protecției civile prilejuiește o serie de manifestări la nivel național: colocvii, conferințe, dezbateri radiofonice și televizate, manifestări de genul ”Ziua porților deschise”, exerciții de prevenire și de simulare a dezastrelor. De asemenea, oferă ocazia realizării unui bilanț al dezvoltării structurilor de protecție civilă și a mijloacelor tehnice și echipamentelor disponibile în prezent.
Lasa un raspuns