Cartea lui Gabriel Chifu ”Marea carte a uitării” a fost lansată în Baia Mare

Lansarea la Baia Mare a celui mai nou volum de proză al scriitorului Gabriel Chifu – ”Marea carte a uitării” – s-a constituit într-un veritabil eveniment cultural. Reprezentanții lumii literare maramureșene, iubitori ai cărții, precum și elevi ai liceelor băimărene au fost prezenți la atelierul artistului plastic Mircea Bochiș pentru a se întâlni cu voci importante ale literaturii și criticii literare românești care au vorbit despre volumul lui Gabriel Chifu.

Prin acest eveniment, organizat sub semnul ”Dialogului cultural”, Consiliul Județean Maramureș prin revista de cultură ”Nord Literar” continuă seria lansărilor de carte în spații neconvenționale, serie demarată încă din toamna anului trecut.

Prin discursurile lor: criticul literar Dan Cristea – director al revistei de cultură ”Luceafărul de Dimineață”, scriitorul Angelo Mitchievici, scriitorul Ovidiu Pecican – director al revistei de cultură ”Steaua”, poetul Olimpiu Nușfelean – director al revistei de cultură ”Mișcarea Literară”, au oferit publicului o diversitate de perspective critice asupra cărții.

”Marea carte a uitării” este o frescă a societății românești, ”un roman excepțional, în care imaginația potențează semnificația faptelor și le imprimă un caracter de universalitate de care niciunul dintre noi nu e neapărat conștient când le trăiește sau când îi sunt relatate de o străină gură.” (Nicolae Manolescu)

Poet și prozator, autor a 16 volume de poezii și 12 de proză, Gabriel Chifu este vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România și director executiv al revistei ”România literară”. Este deținătorul unui număr impresionant de premii: Premiul Național pentru Poezie ”Mihai Eminescu”, Premiul Național pentru Poezie ”Lucian Blaga”, ca și al unor premii ale Uniunii Scriitorilor din România, inclusiv Premiul Pentru Literatură.

Baia Mare este primul oraș din România în care are loc lansarea acestei cărți, apărute la Editura Cartea Românească, la finele lui 2022. Astfel, Gabriel Chifu a avut, pentru prima oară, prilejul întâlnirii cu spațiul în care artistul Mircea Bochiș, inspirându-se din poezia sa, a creat ”Plăcuțele din Medio Monte”.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.