VOCEA STRĂZII: 23 august de altădată

VOCEA STRĂZII: 23 august de altădată

 Data de 23 august este una cu rezonanță în istoria României , în special datorită faptului că  a devenit o punte între două mari evenimente. Pe de-o parte Proclamația regelui Mihai care anunța ieșirea României din alianța cu puterile Axei și încetarea imediată a războiului cu Națiunile Unite,  iar pe de alta începutul sovietizării României.

Timp de 40 de ani în perioada comunistă, 23 august era o zi cu sărbătorită cu mare fast.  Ca la orice sărbătoare națională erau nelipsite fanfarele, paradele militare și spectacolele omagiale ale muncitorilor și pionierilor.  
” Ziua de 23 august pe vremea lui Ceaușescu era marea sărbătoarea națională, cea mai mare din România, astăzi nu mai este atît de importantă căci sunt alți mii și zeci de mii de boieri în parlament despre care ar fi multe de povestit, dar nu prea e timp. Despre evenimente am amintiri frumoase, era o manifestații cu mâncare , băutură, se defila era siguranță, nu ca și acum, când  te atacă un tâlhar în mijlocul străzii.”
”Am multe amintiri, eu am prins 23 august în plin. În primul rând s-a sărbătorit eliberarea României de sub jugul fascist. Aceasta a fost cea mai mare realizare a perioadei respective, au urmat apoi niște lucruri care nu prea au făcut cinste celor care au trăit activ atunci, asta a fost situația. Într-un fel ar mai trebui să sărbătorim această zi, deși sunt persoane care nu agreează această zi care a fost în care s-a făcut trecerea la comunism dar nu a fost așa. Trecerea la comunism nu atunci s-a făcut la 23 august 1944. Aceea a fost ziua în care s-a sărbătorit victria împotriva ocupației hitleriste. Merită sărbătorită.
” Era sărbătorită ziua eliberării armatei de sub jugul fascist, așa se spune. era o zi frumnoasă de august, altfel era atmosfera de sărbătoare decît în ianuarie sau decembrie când e frig. Eram organizati de la întreprinderi, era totul stabilit, nu aveau voie să greșești. Erau și parade militare la care participam cu toții, erau lucruri minunate , nu era ceva de care să ne pară rău că a fost. Fiecare cum a înțeles, eram liniștiți atunci. Aveam loc de muncă, concedii, acum fugi din loc în loc pentru o pită.”
” Atunci era o sărbătoare acum este altceva, nu mai este sărbătoare. Sincer să vă spun nu-mi aduc aminte cum era această sărbătoare. Căt erai copil ți se părea că este frumnos, după aceea a devenit plictisitor, era defilare, dar n-aș putea să spun că cineva ne lua forțat să ne ducă iar cât eram la școala, nu mai țin minte, probabil că era organizat. După ce-ai devenit adult, nu te mai condiționa nimeni, dacă te duci sau nu te duci, era opțiunea fiecăruia.”
Că unii sunt mai nostalgici, alții mai reținuți, iar unii chiar nervoși, un lucru e cert: ziua de 23 august a râmas în  memoria maramureșenilor care au trăit în regimul comunist.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.