Politic

VLAD DURUŞ (USR): "SGA și 6 pești morți după accidentul de mediu de pe Lăpuș"

marti , 17 apr 2018, ora 09:44       de MaraMedia       Politic
Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș a dat un răspuns solicitării trimise de deputatul USR de Maramureş, Vlad-Emanuel Duruş, de a lămuri evenimentul petrecut în 27 martie 2018 la Băiuț, când în urma deversării accidentale de ape de mină râul Lăpuș a fost poluat.

La primul punct, deputatul USR a solicitat celor de la SGA să îi pună la dispoziție „buletinele de analiză rezultate în urma prelevărilor de probe făcute marți, 27 martie 2018, și interpretarea lor de către specialiști”. În locul unor informații clare care să conțină, în tabel, denumirea indicatorului (Fe, Mg, Zn, Cu, etc), nivelul concentrațiilor măsurate și nivelul maxim admis, conducerea SGA a dat un răspuns general. Atitudine pe care Vlad Duruş o califică inadmisibilă și neserioasă, având în vedere așteptările pe care le avea populația.

Răspunsul SGA: „În toate secțiunile alese pentru prelevare se observă o modificare a PH-ului spre acid. Indicatorii fizico-chimici care au înregistrat valori momentan crescute ale concentrațiilor față de mediile anului 2017, fac parte din categoria poluanților specifici caracteristici zonei metalogenetice respective(!!!) Pe Râul Someș, în secțiunea Cicârlău, aval confluență râu Lăpuș, în data de 28.03.2017 ora 21.20 (n.n-la 36 de ore după accident), se observă o creștere(cu cât, domnilor de la SGA?) a valorii concentrațiilor la indicatorii Fe (fier), Mg (magneziu), Zn (zinc), și Cu (cupru) fața de valorile medii ale anului 2017”.

La punctul doi adresa a avut următoarea solicitare „Cum calificați ceea ce s-a întâmplat și ce măsuri ați luat?” Răspunsul SGA...dezarmant, spune Duruş. „Din punct de vedere al gospodăririi apelor, pentru CNMPN Remin SA s-a emis aviz de gospodărire a apelor pentru lucrări de închidere ecologizare a zonelor miniere cu activitate sistată, inclusiv constructia de stații de epurare ape de mină. Menționăm că lucrările la noile stații de epurare ape de mină nu s-au demarat”. Cât despre „calificare” incidentului...complicitate, mai consideră deputatul USR de Maramureş, Vlad Duruş. 

Ultimul punct al solicitării era legat de ceea ce organizațiile de mediu sau cele ale pesacrilor sesizaseră „Cum explicați diferența dintre poziția exprimată de SGA și imaginile cu mortalitatea piscicolă înregistrată marți (27.03.2018) pe Lăpuș, imagini propagate în mediile de socializare?” Răspunsul SGA: „Comisia instituită din ordinul prefectului s-a deplasat pe Râul Lăpuș până la Cheile Lăpușului unde la podul de la Salnița a găsit 6 bucăți de pești din speciile clean și scobar cu dimensiunile de 3-5 cm”.

Rămâne ca după acest răspuns al SGA, Garda de Mediu, care a aplicat o amenda de 75.000 de lei în urma incidentului, să anuleze sancțiunea și să ceară scuze public Companiei Remin. În fapt, deversările au fost doar ceai îndulcit cu miere de albină!, a mai scris deputatul USR de Maramureş, Vlad-Emanuel Duruş, în postarea publică pe pagina de Facebook. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM