Eveniment

Vişeu de Sus – model de cooperare activă România-Franţa

sambata , 13 iul 2013, ora 10:00       de MaraMedia       Eveniment

 În aceste zile, premierul francez Jean-Marc Ayrault se află într-o vizită oficială la Bucureşti, vizită menită să confirme relansarea cooperării bilaterale România-Franţa. Anul acesta se pune un accent deosebit pe acest aspect, dar şi pe cooperarea descentralizată între cele două ţări, acestea angajându-se, prin acorduri guvernamentale, să sprijine structurile asociative ale autorităţilor publice locale pentru dezvoltarea şi consolidarea parteneriatelor între comunităţile locale din cele două ţări.

Aşa cum a afirmat premierul României, important este că, dincolo de intenţiile frumoase, există acţiuni concrete de colaborare. Una dintre acestea se desfăşoară în această perioadă chiar în Maramureşul istoric, mai precis în Vişeu de Sus. În perioada 17-22 iulie 2013 va avea loc cea de-a doua etapă a proiectului de cooperare descentralizată Vişeu de Sus - Croissy sur Seine, proiect la care lucrează : Primăria Vişeu de Sus (primar Vasile Coman), Centrul Cultural-Social (director Anuţa Pop), Vasile Tomoiagă (campion mondial la canotaj, cetăţean de onoare al oraşului), Alexandru Urdaş (vicepreşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate, Filiala Franţa), alături de Asociaţia « Croissy fără frontiere – Prietenii înfrăţirilor » (Natacha Derveaux)

O delegaţie a oraşului, din care vor face parte oficialităţi, personalităţi culturale, va sosi în Vişeu de Sus. Din program fac parte reuniuni de lucru între echipa franceză şi cea vişeuană, pe temele deja stabilite în cadrul întâlnirilor din Franţa, în vederea continuării, pe direcţii concrete, a colaborării dintre cele două oraşe. Temele de maxim interes sunt : cultura, protecţia mediului, sportul. De asemenea, invitaţii vor intra în contact cu ceea ce înseamnă valorile culturii tradiţionale maramureşene (bisericile de lemn, gastronomie, folclor, etc), în timpul unor tururi ghidate ale Maramureşului istoric. În acest sens, biserici de lemn din patrimoniul UNESCO, Cimitirul Vesel de la Săpânţa, Muzeul Satului Sighetu Marmaţiei, atelierul de ceramică de la Săcel, sunt doar câteva dintre obiectivele vizate.

Organizarea unei întâlniri oficiale pe Valea Vaserului este o altă activitate propusă delegaţiei franceze. Specialişti UNESCO sunt interesaţi de Valea Vaserului, atât din punct de vedere al naturii, cât şi datorită Mocăniţei, ultimul tren pe cale ferată cu ecartament îngust exploatat încă industrial.

Este un eveniment major, atât pentru Vişeu de Sus, dar şi pentru ceea ce înseamnă promovarea valorilor Maramureşului şi ale României, în general.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM