USL salută decizia Italiei de a ridica restricţiile de pe piaţa muncii pentru cetăţenii români

USL salută decizia Italiei de a ridica restricţiile de pe piaţa muncii pentru cetăţenii români

Uniunea Social Liberală a luat act cu satisfacţie de decizia Italiei de a ridica restricţiile impuse pe piaţa muncii, pentru cetăţenii români. USL consideră această decizie ca fiind absolut firească, data fiind contribuţia substanţială adusă de muncitorii români în ultimii ani la dezvoltarea economiei italiene.

Potrivit unui comunicat de presă emis de PSD, USL îşi exprimă, totodată, regretul că această decizie nu a venit mai devreme, în condiţiile în care măsurile de restricţie a pieţei muncii s-au dovedit inutile şi contrare principiilor europene privind libera circulaţie a forţei de muncă. Până la decizia guvernului de la Roma, domeniile în care românii au putut lucra fără restricţii au fost: agricultura, serviciile hoteliere şi de turism, serviciile casnice şi cele de îngrijire, construcţiile, inginerie, management şi muncă înalt calificată, munca sezonieră. Nu au existat restricţii în cazul lucrătorilor liber profesionişti. Pentru toate celelalte domenii de activitate, muncitorii români aveau nevoie de permis de muncă pe care angajatorul trebuia să îl obţină de la prefectură

 De la 1 ianuarie 2012,  orice angajator care doreşte să angajeze lucrători români, în orice domeniu de activitate și pentru oricare post, o poate face direct, fără să mai ceară un permis la biroul competent de pe lângă prefectură. "USL atrage atenţia că în rândul statelor din Uniunea Europeană există şi alte state care au introdus restricţii pentru muncitorii români, unele dintre aceste ţări luând măsuri în sensul amintit nu mai devreme de ultimele luni. Prin urmare, în numeroase state europene precum Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Spania şi Marea Britanie accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii este restricţionat. Existenţa restricţiilor pentru muncitorii români certifică slaba capacitate a coordonatorilor politicii externe româneşti de a duce o campanie susţinută şi cu rezultate, de sprijinire a românilor aflaţi în căutarea unui trai mai bun, în afara graniţelor. Din păcate, lipsa de preocupare a actualei puteri pentru problemele curente ale cetăţenilor români se manifestă nu doar cu privire la cei care locuiesc în România, şi se confruntă cu politicile severe ale actualei guvernări, ci şi cu privire la cei din Diaspora, văzuţi doar ca votanţi siguri, sensibili la propaganda ieftină portocalie.", se mai arată în comunicatul de presă.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.