Eveniment

UN OBIECTIV DE VALORIFICAT: Demersuri pentru cetatea dacică de la Oncești

marti , 15 mai 2018, ora 20:27       de Oana Dulf       Eveniment
Comuna Oncești este una dintre localitățile din Maramureș unde atracțiile și obiectivele turistice sunt încărcate de istorie. La Oncești există și o cetate dacică, pe care acum autoritățile locale încearcă să o valorifice. Iar pentru acest lucru au cerut sprijin și Direcției Județene pentru Cultură. 

Primarul comunei Oncești, Matei Godja, ține la denumirea istorică a localității pe care azi o administrează. ”Sub Cetate” îi spunea cândva acestei comune, asta și din prisma așezării dacice de aici. Acum, vrea să valorifice cetatea dacică pentru a spori potențialul turistic al zonei. 

”Știți cu toții, comuna Oncești s-a numit ”Sub Cetate” până în 1360. Eu am făcut demersuri la arheologi din Cluj, s-au făcut niște studii prin anii 70, dar s-au oprit. Există o posibilitate pentru evaluarea acelei cetăți? Este o zonă extraordinară și trebuie să păstrăm și să valorificăm și noi acea cetate dacică care există pe raza comunei”, a precizat primarul comunei Oncești, Matei Godja. 

Oficialii Direcției Județene pentru Cultură explică faptul că zona cetății dacice din Oncești este un sit arheologic, dar se pot găsi posibilități de finanțare pentru a-l valorifica. 

”Acum, se împlinesc 50 de ani de când au fost făcute cercetările de la Cetatea Chioarului și domnul arheolog, care atunci era student în echipă, a venit la mine la București, nu-l cunoșteam, și mi-a spus că dorește să facă o manifestare cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la acea cercetare. Vreau să îi solicit să vedem dacă putem interveni în Maramureș și în alte locuri: la Bogdan Vodă, la Oncești. Chiar și Cetatea Chioarului a rămas cumva într-o amorțire. Cetatea Băii Mari, fără discuție, se poate cerceta și se poate pune în valoare”, a susținut directorul Direcției Județene de Cultură, Aura Pintea. 

Oficialii Direcției Județene pentru Cultură vorbesc despre posibilități de cercetare  non-invazivă, prin Institutul de Optoelectronică de la Turnu Măgurele. 

”Fără săpătură, se poate inspecta cu un radar ce se găsește sub pământ. Mie mi se pare extraordinar acest lucru pentru că nu mai plătim o mulțime de bani. Eu am săpat la Sarmizegetusa Regia și știu care sunt condițiile, să tot iei parcele, fâșii și să nu descoperi nimic. Dar așa se poate face eventual un raport de cercetare cu această nouă tehnologie și să vi se spună exact dacă se merită a se merge mai departe. Un cercetător de acolo mi-a spus că este deschis la colaborări și în Maramureș. Ei au un laborator mobil care se mută de ici-colo. Ei sunt implicați acum și în restaurare de picturi, tot cu această procedură non-invazivă a luminii: laser, radar ș.a.m.d. Au curățat Poarta Sărutului din Târgu Jiu care știți că era într-o stare avansată de degradare. Niște idei extraordinare mi-a oferit această doamnă și eventual și arheologii care pot veni ulterior să scoată la lumină ceea ce se găsește sub pământ și exploata din punct de vedere turistic”, a mai spus Aura Pintea. 

Onceștiul este, de anul acesta, stațiune de interes local. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM