Social

UN ALTFEL DE PROIECT: Povestea localităților prin ochii elevilor

joi , 14 iun 2018, ora 16:21       de Dana Berci       Social

 Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației au prezentat astăzi în fața unui juriu și a cadrelor didactice povestea localității din care provin. Această acțiune face parte dintr-un proiect județean care are scopul de a-i determina pe tineri să cunoască satele și tradițiile de odinioară.


Proiectul județean ”Povestea localității mele” s-a desfășurat în mai multe etape. Faza finală a proiectului a constat în prezentarea poveștilor satelor maramureșene.

”Scopul acestui proiect este de a aduna informații despre satul de odinioară și de a le valorifca sub forma unor povești. Mai întâi au fost formate grupele de elevi, apoi au mers pe teren și au adunat informații despre istoria, etnografia, despre obiceiuri, tradiții și superstiții și după ce au avut aceste informații au încercat să le insereze sub forma unor povești”, a spus Gheorghe Andrașciuc, coordonator proiect.

”Am trăit o vreme în care credeam că va rămâne în lada bunicii costumul popular. Mă bucur să văd o sală plină de tineri îmbrăcați în costum popular și pe care sunt convins că știu să îl prețuiască. Încet, încet devine un lucru care ne reprezintă pe noi, maramureșenii, și vă felicit că ați luat parte la această muncă de a pune în valoare lucrurile deosebite pe care le avem”, a precizat Vasile Mih, directorul Colegiului Național ”Dragoș Vodă”.

După prezentări, proiectele elevilor au fost evaluate de un juriu alcătuit din profesorii Ioan Pop, Brândușa Oanța, Delia Suoigan și Ioan Boroica

”Astfel de proiecte ne permit să reaparținem unui întreg, să nu mai fim fiecare sat cu povestea lui,  ci iată că ne întâlnim mai multe sate, ne spunem poveștile, învățăm unii de la alții și ne cunoaștem. Mă bucur că văd această sală plină de oameni îmbrăcați în portul popular pentru că acest lucru înseamnă de fapt o reasumare a identității”, a adăugat Conf. Univ. Dr. Delia Suiogan.

Prezentarea unor obiceiuri din viața satului, mâncarea tradițională și costumul popular au fost câteva dintele elementele care au stat la baza proiectele elevilor.

 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM