Trafic rutier în condiţii de iarnă pe drumurile publice din Maramureş

Trafic rutier în condiţii de iarnă pe drumurile publice din Maramureş

Vremea a fost apropiată de normalul termic al acestei perioade. Cerul a fost temporar noros. A nins începând de aseară şi pe parcursul nopţii. Grosimea stratului de zăpadă proaspătă a măsurat, în unele zone, pe câmp, până la 15 cm. Cantitatea maximă de precipitaţii 0,8 l/mp, la Ocna Şugatag. Vântul a suflat slab, la moderat. Izolat, la munte, a fost semnalată ceaţa. Stratul de zăpadă măsura la munte până la 19 cm, la Iezer.Temperaturile maxime au fost cuprinse între -1 grad Celsius şi 0 grade Celsius.
                      Toate sectoarele de drumuri naţionale au la această oră carosabilul umed. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin, pe perioada de iarnă, viabilitatea acestora au acţionat cu 20 de autoutilaje şi au răspândit 186 tone de material antiderapant (50 tone pe DN1C şi E58; 50 tone pe DN18, în Pasul Gutâi; opt tone pe DN18, la Sighetu Marmaţiei; 30 tone pe DN19, inclusiv Dealul Huta-Certeze; 18 tone pe DN18, la Vişeu de Sus; şase tone pe DN17C, Dealul Ştefăniţei şi 24 tone pe DN18B, Dealul Copalnic, Dealul Pietriş). Acum fulguieşte slab pe DN18, la Petrova şi Vişeu de Sus.
                    A nins abundent pe parcursul serii şi nopţii trecute în zona montană a oraşului Cavnic. Stratul de zăpadă depus pe carosabil măsura până la 1 cm. Angajaţii societăţii  au împrăştiat 43 tone de material antiderapant şi au executat lucrări cu utilaje, cu lamă, pentru curăţarea carosabilului. La această oră, ninge slab în zonă. Carosabilul DJ 184, DJ109F şi DJ185 este curat, dar umed. 
                     Şi angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au acţionat cu 31 de utilaje, cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil. Au fost utilizate 302 tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului format pe sectoarele de drumuri judeţene aflate în administrarea societăţii.
                     Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.  
                   METEO 
                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  – 10 grade Celsius la Iezer; -7 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -5 grade Celsius în Pasul Gutâi; -4 grade Celsius la Borşa; -3 grade Celsius în Baia Mare, la Cavnic, Fereşti, Petrova, Leordina, Vişeu de Sus şi Copalnic; -2 grade Celsius în  Sighetu Marmaţiei, Săpânţa şi Ardusat.
                   Vremea va rămâne şi astăzi, conform meteorologilor, apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. În cursul zilei va ninge slab, local. Vântul va sufla slab, la moderat.   Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0  şi 4 grade Celsius, iar cele minime între -5 şi -2 grade Celsius. Izolat se va semnala ceaţă. Termometrele indică acum: -8 grade Celsius la Iezer;  -4 grade în Pasul Gutâi; -3 grade Celsius la Târgu Lăpuş, Copalnic şi Ocna Şugatag; -2 grade Celsius în Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei.
                    Cursa aeriană de pasageri spre Bucureşti a decolat, în această dimineaţă, fără întârziere de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Angajaţii au executat cu utilajele din dotare şi material antiderapant lucrări pentru curăţarea pistei de zăpadă, respectiv de degivrare (dezgheţare) a aparatului de zbor.
                 HIDRO
                Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în scădere. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Temperaturile negative au contribuit la formarea gheţii pe malul râurilor Vaser, Ruscova, Mara şi Sălaj. Pe râul Suciu curge zăpadă îngheţată.  Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 92%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile. Stratul de zăpadă existent are grosimea: 19 cm la Cavnic; 6 cm la Firiza; 3 cm la Luhei şi Sălsig; 2 cm la Mara, Botiza, Leordina şi Ruscova; 1 cm în Baia Mare, Lăpuşel, Răzoare, Ulmeni, Copalnic, la Sighetu Marmaţiei, Bistra, Săcel, Strâmtura şi Vadu Izei.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.