SUFLET DE FEMEIE: Nelica Hotea, femeia care a găsit o soluție pentru bătrâna din Desești, ce-a stat 18 ani într-o colibă

luni , 6 mar 2017, ora 20:32       de NARCISA CHIȘIU       Reportajul zilei

TV Sighet derulează din 1 până în 8 martie campania ”Suflet de femeie”, dedicată reprezentantelor sexului frumos. În această perioadă TV Sighet vă prezintă, în cadrul rubricii Reportajul zilei, interviuri cu femei care sunt un exemplu pentru comunitatea în care trăiesc, caractere puternice, persoane care prezintă o poveste de viață aparte.  Invitatele vor vorbi despre ce însemnă în viziunea lor feminitatea, despre calități, pasiuni, realizări, decepții sau împliniri care le conturează destinul.


Reportajul de astăzi are în prim-plan întâmplarea care le-a adus împreună pe sigheteanca Nelica Hotea și pe o bătrânica din Desești, Parasca Pop. TV Sighet a prezentat în urmă cu două săptămâni povestea bătrânei de 87 de ani din Desești, care trăiește de 18 ani într-o colibă improvizată, din nailon, îndurând frigul și mizeria. Cazul bătrânei a ajuns în atenția avocatei din Sighet Nelica Hotea, care a găsit imediat o soluție pentru a veni în sprijinul bătrânei.  

Acest caz a fost mediatizat. Niște prieteni m-au întrebat dacă n-aș putea eu s-o ajut pe bătrâna Parasca. M-am interesat imediat, am luat legătura cu primarul din Desești, m-a asigurat că e în regulă. Nu am avut răbdare așa că m-am dus la ea. E un caz in credibil pentru secolul în care trăim. Mânca din aceeași farfurie cu pisica, în coliba ei de un metru jumate, într-un pat improvizat din cârpe. Pe mine m-a frapat acest caz.  Avea o imensă temere când m-a văzut. M-a întrebat cine sunt, de ce-am venit. Eu cred că această bătrână a fost traumatizată și de aici această reticență. În prezent are o rulotă, pusă la adăpost, a fost spălată. Oameni de suflet m-au ajutat să o spăl. Să o mutăm în rulotă. Oameni din Rozavlea m-au ajutat să transport rulota, să-i montăm și un acoperiș, fără să ceară absolut nimic în schimb, și au montat și o rulotă. La interval de nicio săptămână, bătrâna a fost instalată în rulotă, în condiții cât de cât normale”, povestește avocata Nelica Hotea. 

Aces caz a pus-o pe gânduri pe sigheteanca Nelica Hotea.

Trebuie să reflectăm. Ce mi-a dat de  gândit este viața socio-culturală. Dacă ne-am fi dat interesul, nu ar fi fost permis ca o persoană, în secolul 21, să stea timp de 18 ani în asemena condiții. Orice om trebuie să beneficieze de atenție din partea autorităților. Mi s-a spus că această bătrână nu dorește să plece de acolo și nimeni nu poate să o scoată. Eu cum am reușit? E o întrebare retorică. Are rezeve, dar trebuie să fim oameni și să răspundem nevoilor lor. Deși cazul a fost mediatizat, nu s-a luat atitudine. Nu e permis așa ceva. De ce nu avem timp și pentru bătrâni? ”, se întreabă Nelica.

În ceea ce privește aparținătorii bătrânei și ei și-au manifestat curiozitatea față de cea care a venit în sprijinul Parascăi. 

Le-am explicat că am auzit de acest caz și le-am cerut permisiunea să stau de vorbă cu bătrâna. Aceeași poveste am auzit și de la ei, că bătrâna nu vrea ajutor. Eu sunt impresionată de acest caz și n-o voi abandona niciodată pe această bătrânică”, declară Nelica Hotea. 

Nelica va lansa o carte de poezii ”Tic, tac, cotraatac”, iar din vânzările acesteia va achita rulota destinată bătrânei din Desești.

Am publicat o carte de poezii, pe care o voi lansa pe data de 11 martie. Această lansare nu am făcut-o  pentru recunoaștere, ci pentru echilibru sufletesc de care toți avem nevoie. O prietenă a insistat să o lansez și am zis ok, dar cu condiția ca toți banii strânși din vânzare să-i donăm la niște bătrâni. De ce pentru bătrâni? Pentru că din punctul meu de vedere este cea mai defavorizată clasă  socială. Cartea se numește ”Tic, tac, contra Tac”, se referă la timp. Și în acest context, dacă e să ne rezumăm la timp, bătrânii n-au niciodată timp, pentru ei e foarte importantă următoarea clipă, ei trăiesc sub imboldul morții, trebuie să ne facem timp pentru ei. Cartea va costa 20 de lei, toți banii se vor duce spre plata acelei rulote pe care deja am achiziționat-o și instalat-o”, explică Nelica Hotea. 

Nelica face drumuri aproape zilnic la Desești, spre a o vizita pe bătrâna de care s-a legat sufletește. 

”Parasca are nevoie de comunicare, de un dialog cu o altă persoană. Pentru mine aceasta este cea mai frumoasă poveste, cea a bătrânei Parasca Pop. Povestea unei femei care are nevoie de atenția noastră, care de fapt se mulțumește cu atât de puțin”, spune Nelica.

Parasca Pop este una dintre femeile la care face referire campania ”Suflet de femeie”, spune Nelica.

”M-a surprins foarte plăcut că bătrâna i-a dăruit nepotului său două plase cu mâncare, cu alimente pe care i le-am dus noi, ea nu poartă ură pe nimeni. Crede în Dumnezeu, în momentul în care i-am instalat rulota se uita spre cer  și a spus că singur e Dumnezeu care le face pe toate. E o persoană puternică, dar fragilă totodată ținând cont de starea ei de sănătate. Ne-a dat tuturor o putere și o forță care nu poate fi decât de natură divină. M-a învățat că nu trebuie să ne uităm numai în sus, ci și în jos și că fiecare om are o poveste, indiferent de cine este vorba. Asta este povestea Parascăi Pop”, mărturisește Nelica. 

Prietenia dintre Nelica și bătrâna din Desești e abia la început. Pe 12 martie vor sărbători împreună un eveniment important, ziua de naștere a Parascăi Pop.

”În fiecare zi când ne întâlnim mă întreabă ce dată este. Mi-a zis că pe 12 martie este ziua ei, așa că o vom sărbători cu tort. Ea s-a născut în 1930. Cred că îi e frică că nu o voi mai căuta după acea dată, dar eu nu mă despart de ea”, susține Nelica Hotea.

Lansarea cărții va avea loc sâmbătă, 11 martie, de la ora 16:00, la restaurant NOVA din Sighet

 

Interviul integral în materialul VIDEO

 
tags: reportajul, zilei:, nelica, hotea, un, model, pentru, comunitate