SPECIALIȘTI: Bolile provocate de kilogramele în plus la copii

luni , 12 feb 2018, ora 10:08       de www.digi24.ro       Sanatate

 În ultimii ani, în România, a crescut considerabil numărul persoanelor supraponderale şi obeze, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor. Potrivit statisticilor, 25% sunt fie supraponderali, fie obezi. Medicii spun că greutatea în exces vine la pachet cu o serie de afecţiuni care apăreau în trecut doar la adulţi: diabet şi boli cardiovasculare.


Copil "gras şi frumos" nu înseamnă ca este sănătos. Problemele cu greutatea apar încă din copilărie când îndopatul cu mâncare este sportul preferat al părinţilor şi al bunicilor. Iar efectele se văd în timp.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Au ajuns copiii din ziua de azi să manânce porţii de adult, ceea ce nu mi se pare deloc corect. Măcar dacă ar mânca o porţie de legume de adult, dar ei manâncă porţii de legume de adult.”

Kilogramele în plus vin la pachet cu o serie de dezechilibre hormonale.

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, medic neonatolog, secţia Terapie Intensivă: „Noi vedem efecte, copiii noştri cresc mult mai înalţi, caractere sexuale secundare extrem de devreme. e anormal ce vedem. Uitaţi-vă la picior cât poartă la pantof. 44, 45 din părinţi de 1,60. Uitaţi-vă fetiţe, unele au sâni la 3, 4 ani.”

În plus, tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu astm, alergii respiratorii şi alimentare. De asemenea, a crescut numărul pacienţilor cu diabet şi obezitate.

Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală, laproscopică şi bariatrică: „Sunt şi comorbidăţile obezităţii: hipertensiune arterială, apnee în somn, care erau specifice adultului şi nu adolescentului, nu copilului.”

Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Copiii sunt din ce în ce mai bolnăvicioşi. Fiecare celulă a corpului nostru creşte, se regenerează în funcţie de ceea ce îi dăm să mânânce. Nu degeaba se spune că suntem ceea ce mâncăm. Chiar devenim la un moment dat ceea ce mâncăm.”

Astfel, mulţi copii şi adolescenţi ajung să cântărească mult peste limita normală. În aceste cazuri, dietele nu mai funcţionează şi singura soluţie rămâne chirurgia bariatrică, adică micşorarea stomacului.
tags: specialiȘti:, bolile, provocate, de, kilogramele, in, plus, la, copii