Istorie locală

SPECIAL: Se fac demersuri pentru amplasarea unui bust al lui Iuliu Maniu la Sighet

marti , 13 feb 2018, ora 15:55       de Dana Berci       Istorie locală

 În anul Centenarului în Sighetu Marmației ar urma să fie amplasat bustul marelui om politic Iuliu Maniu. Inițiativa îi aparține consilierului județean Nicolae Mișulec, care are susținerea autorităților locale sighetene în realizarea acestui proiect.


La împlinirea a 65 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu, consilierul județean PNȚCD Nicolae Mișulec a venit cu propunerea realizării unui bust al omului politic. 

”I-am spus domnului primar Horia Scubli că Sighetul are o datorie, acea datorie este ridicarea unui bust al lui Iuliu Maniu. Domnul primar a dat un răspuns în fața noastră, cu ocazia Centenarului, că va face tot posibilul ca pe aleea pietonală, în fața Memorialului, să ridicăm un bust al marelui om politic. Eu am speranțe ca cel puțin până la 1 decembrie când vom sărbători Centenarul, acest bust să fie ridicat, să fie sfințit”, a precizat Nicolae Mișulec.

Și locul în care va fi amplasat bustul a fost stabilit. Primarul Horia Scubli a precizat că bustul lui Iuliu Maniu va fi pus pe aleea pietonală, în fața Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

”Domnul Mișulec a venit cu o idee care mie mi s-a părut strălucită la momentul acela, de a face un bust al lui Iuliu Maniu, lucru pe care eu l-am îmbrățișat și am promis celor prezenți că voi încerca până la sfârșitul anului să avem  undeva pe pietonală, în fața Memorialului, că un loc mai bun nu există, un bust al lui Iuliu Maniu care să amintească de faptul că aici la Sighet și-a trăit ultimele momente ale vieții și și-a dat obștescul sfârșit. Sper ca acest lucru să se întâmple cu maxim de eficiență, luni am fost la Baia Mare și domnul vicepreședinte Doru Dăncuș mi-a spus că a și demarat procedura pentru ca acel bust să și existe”, a declarat primarul Horia Scubli.  

În ceea ce privește sursa de finanțare pentru realizarea bustului, Nicolae Mișulec a explicat că acesta va fi realizat din bugetul aprobat pentru evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri.

”Sursa de finanțare va fi majoritară din banii acordați pentru Centenar. Este o sumă acordată de Guvern pentru Maramureș, cred că dacă nu mă înșel este vorba de 50 de miliarde și atunci din banii ăia, probabil că o parte, bineînțeles cu acceptul clasei politice care conduce județul, va fi alocată”, a adăugat Nicolae Mușulesc.

Iuliu Maniu a fost om politic, de mai multe ori prim-ministru al României și a murit în închisoarea de la Sighet în 5 februarie 1953.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM