Cultura

SPECIAL: Sărbătoarea rădăcinilor străbune, la a patra ediție

vineri , 29 iun 2018, ora 13:40       de Dana Berci       Cultura

 Sărbătoarea rădăcinilor străbune, eveniment care are loc în satul Călinești, a ajuns la cea de-a patra ediție. Anul acesta organizatorii au pregătit 2 zile în care se vor promova obiceiurile și tradițiile din Maramureșul istoric și vor fi organizate o serie de manifestări pentru a evidenția frumusețea jocului și a hainelor tradiționale. 


Conceptul sărbătorii s-a născut în urmă cu 4 ani din dorinţa de a readuce la viaţă obiceiurile şi tradiţiile maramureşene pierdute în timp. Evenimentul va oferi publicului larg prilejul de a asista la o serie de acțiuni prin care se dorește readucerea la viaţa a satului maramureşean. Sărbătoarea va debuta în 30 iunie.

”Evenimentul se va desfășură pe parcursul a două zile. Dacă anul trecut am făcut simpozion, anul acesta am amânat simpozionul, va avea loc când o să lansăm și o nouă carte, iar anul acesta ne-am dedicat Școlii rădăcinilor străbune și unor ateliere meșteșugărești specifice zonei noastre. Pe lângă cele de anul trecut am venit și cu câteva meșteșuguri care zic eu că sunt de bun augur, vopsitul vegetal, și ne-am gândit și la confecționarea opincilor precum și războiul de țesut”, a explicat Măriuca Verdeș, organizator.

 În 1 iulie Sărbătoarea rădăcinilor străbune va continua cu un alai până la gospodăria lui Iurca 

”Duminică ne pregătim cu un mic concert la Biserica greco-catolică Sfântul Anton unde o să avem invitați din Maramureș și din București, iar apoi ne-am gândit să mergem într-un alai împreună cu toți invitații noștri spre gospodăria lui Iurca și vom sărbători maramureșenește”, a adăugat Măriuca Verdeș.

Cei care vor lua parte la eveniment vor avea ocazia să deguste preparate tradiționale.

”Eu cred că vor putea degusta din preparatele noastre, vom face sarmale, pâine de casă. Se implică în pregătirea acestor preparate și femeile din sat și mamele copiilor din asociație, sperăm să iasă bine”, a spus Maria, una dintre socăcițe.

Ediția de anul acesta a Sărbătorii rădăcinilor străbune se va încheia cu un alt eveniment special. Măriuca Verdeș își va lansa albumul ”Hori din Maramureș”.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM