Istorie locală

SPECIAL: Povestea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței

joi , 25 oct 2018, ora 13:55       de Dana Berci       Istorie locală

 Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației a devenit de-a lungul anilor unul dintre cele mai importante obictive turistice din Maramureș. Anul 2018 a fost unul bogat în evenimente pentru muzeu. 


Și anul acesta vizitatori din toate colțurile lumii au trecut pragul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet.

”Povestea Memorialului a început încă din 1993, când doamna Ana Blandiana și domnul Romulus Rusan au prezentat proiectul transformării fostei închisori staliniste din anii 50 într-un Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Au prezentat proiectul Consiliului Europei care a preluat această idee și în 1997 s-a deschis pentru public și în fiecare an numărul vizitatorilor crește. Anul acesta până septembrie avem peste 120.000 de vizitatori, ceea ce înseamnă că am depășit numărul vizitatorilor din anul 2017”, a explicat Andreea Dobeș, muzeograf.

Vizita la Memorial reprezintă o adevărată lecție de istorie și acest lucru este dovedit de impresiile scrise de turiști la plecare.

”Mesajele pe care le lasă la plecare vizitatorii sunt diverse. Ies din Memorial foarte mulți cu lacrimi în ochi pentru că nu știau ce s-a întâmplat în acea perioadă în țară dar am întâlnit și nostalgici care spuneau că în acea vreme poate că era mai bine sau că se trăia mai bine ca și acum”, a mărturisit muzeograful.

Pe larg despre povestea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței puteți afla astăzi, începând cu ora 18:30, la emisiunea Manifest, de la TV Sighet.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM