SPECIAL: Expoziția digitală multimedia Constelații românești tradiționale are priză la public

luni , 16 apr 2018, ora 16:32       de MaraMedia       Cultura

 După succesul de la sfârșitul anului trecut, la Miercurea Ciuc, al expoziției digitale multimedia Constelații românești tradiționale, aceasta a captat în primele trei luni atenția publicului din Satu Mare și Oradea, iar următoarea oprire este la Timișoara, la Universitatea de Vest. 


Acest circuit cultural, pe care Complexul Astronomic Baia Mare îl dorește național, al expoziției Constelații românești tradiționale se înscrie într-o inițiativă generică de celebrare a Centenarului Marii Uniri, fiind deopotrivă dedicată Anului European al Patrimoniului Cultural - 2018. Expoziția valorizează într-un format modern și accesibil, interactiv, elementele de astronomie populară românească. Evenimentul de la Timișoara, găzduit de Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității de Vest reprezintă o inițiativă comună a Complexului Astronomic Baia Mare și a Societății Române pentru Astronomie Culturală, expoziția fiind deschisă în holul mare al universității timișorene în perioada 17 aprilie - 4 mai, intrarea fiind liberă. Expoziția Constelații românești tradiționale este prima expoziție digitală deschisă în România, ea fiind vizitată până în prezent de peste 50.000 de oameni. 

Reușita acestui proiect a fost reiterată în 2013 printr-o conferință națională cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte motologii stelare”, proiect ce a condus la completarea expoziției inițiale și la demersul de internaționalizare prin plasarea mitologiei astrale românești pe softul de planetariu virtual ”Stellarium”. În 2016, pe aceeași platformă a fost adaptată o versiune a expoziției pentru persoane cu dizabilități de vedere, nevăzătoare sau văzătoare care vor să experimenteze ceva nou, prin proiectul ”Cerul în mâinile tale” - expoziție tactilă unicat de astronomie, de fapt multisenzorială, al cărei succes s-a transpus, un an mai târziu, în anul 2017, într-un nou proiect - de asemenea unicat: un planetariu pentru nevăzători, cu o aplicație mobilă ce favorizează autoghidarea pe o boltă cerească cu stele înscrise tridimensional. Tot în anul 2017 a fost publicat, în cadrul unui alt proiect, Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare, într-un tiraj epuizat rapid, de 500 de exemplare, însă cu disponibilitatea accesării acestei publicații și în format online. Toate aceste proiecte din anii 2012, 2013, 2016 și 2017 au fost cofinanțate de Administrația Fondului Cultural Național și au avut canale de diseminare online și ofline în mai multe locații din România. 

tags: special:, expoziția, digitala, multimedia, constelații, romanești, tradiționale, are, priza, la, public