Eveniment

SPECIAL: Evenimente legate de sfârșitul Primului Război Mondial din Maramureș

miercuri , 6 iun 2018, ora 13:49       de Dana Berci       Eveniment

 Primăria comunei Giulești în parteneriat cu Asociația Res Carpathica din Varșovia organizează manifestarea ”Evenimente legate de sfârșitul Primului Război Mondial din Maramureș”. Acesta va cuprinde mai multe activități, atât la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet, cât și în satul Berbești.


 La eveniment vor participa peste 60 de cercetători, istorici și geografi din Polonia. Vor fi prezente și oficialități din Polonia și Ucraina, precum și numeroase personalități din România.

”Primăria Giulești în parteneriat cu Asociația Res Carpathica, un departament al Ministerului Culturii din Varșovia, vor organiza în data de 8 iunie mai multe activități care se vor întinde pe durata unei zile și se vor încheia cu un simpozion care se va desfășura într-un sat al comunei noastre. Știm cu toții că armata poloneză a luptat alături de maramureșenii noștri pentru o cauză care nu a fost a noastră, împotriva rușilor, și știm că undeva în februarie polonezii au refuzat să se mai subordoneze înaltului comandament austro-ungar și au încercat să spargă linia frontului. Au reușit să facă lucrul acesta într-o localitate lângă Cernăuți, iar alții au fost înconjurați, dezarmați și închiși. În închisoarea de la Sighet au fost arestați și condamnați toți la moarte, pentru înaltă trădare, 175 de ofițeri polonezi”, a precizat Laurențiu Batin, primarul comunei Giulești.

La acest eveniment sunt așteptate să ia parte oficialități din Polonia, dar și din Maramureș.

”Dânșii vor fi împreună cu președintele asociației respective, avem anunțați și participanți din partea ambasadei și a consulatului”, a adăugat Laurențiu Batin.

Evenimentul va debuta la ora 10:00 la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet cu dezvelirea unei plăci comemorative și cu discursurile celor prezenți după care participanții se vor deplasa la Berbești unde se vor desfășura celelalte activități.

”De la ora 12:00 ne vom deplasa la Berbești, acolo vor fi depuse niște coroane în memoria lor, în dreapta troiței pe care eu am ridicat-o cu câțiva ani în urmă. La acea troiță în 10 octombrie 2014 a fost prezent și ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel, dar și alți istorici”, a mărturisit primarul comunei Giulești.

Evenimentele se vor încheia la un restaurant din Ferești unde va avea loc un simpozion în cadrul căruia se vor face mai multe prezentări pe această temă.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM