Eveniment

SPECIAL: Eveniment în memoria ostașilor polonezi morți la Berbești

luni , 11 iun 2018, ora 15:59       de Dana Berci       Eveniment

 Manifestarea ”Evenimente legate de sfârșitul Primului Război Mondial din Maramureș” organizată de Primăria Giulești în parteneriat cu Asociația Res Carpathica din Varșovia a continuat vineri, în satul Berbești la troița ridicată în urmă cu câțiva ani în memoria ostașilor polonezi . 


Oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare. Au urmat apoi un parastas, discursurile oficialităților și depuneri de coroane.

”Stimați invitați ne aflăm în localitatea Berbești, un sat aparținător comunei Giulești care datează din anul 1387. Istoricul nostru maramureșean Ioan Mihalyi de Apșa vorbește pentru prima dată despre această localitate în diploma 71 din 7 aprilie 1402. Acest sat ca și celelalte sate maramureșene s-a aflat în vâltoarea evenimentelor provocate de Primul Război Mondial și a fost un mic teatru de război. Din cercetările efectuate în arhivele naționale, din tradiția orală și din alte surse bine documentate rezultă cu certitudine faptul că în această localitate în seara zilei de 6 octombrie 1914, 6 legionari polonezi au murit”, a spus Laurențiu Batin, primarul comunei Giulești.

”Comemorăm astăzi, în anul Centenarului Marii Uniri pe militarii polonezi căzuți pe câmpurile de luptă. Eroismul acestora, dar și al ostașilor români a contribuit la menținerea noastră ca stat, a demnității noastre ca națiune și la speranța în Marea Unire”, a precizat Vasile Moldovan, prefectul județului Maramureș.

”Ne aflăm lângă monumentul ce marchează mormântul celor 6 soldați polonezi care au căzut pe 6 octombrie 1914 într-o confruntare cu o trupă de cazaci lângă satul Berbești. Legionarii înmormântați aici sunt primii care și-au dat viața în campania carpatică a legiunilor poloneze. În lipsa unor sicrie au fost îngropați într-o groapă comună înfășurați doar în niște cearșafuri aduse de localnici”, a explicat Jan Skodowski, profesor universitar.

La troița din Berbești au fost depuse coroane în memoria ostașilor polonezi.

Evenimentul a fost completat cu un simpozin pe tema ”Evenimente legate de sfârșitul Primului Război Mondial din Maramureș”.

Pe larg despre acest eveniment puteți urmări marți și joi de la ora 19:00 la emisiunea Manifest, la TV Sighet.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM