Cultura

SPECIAL: Colocvii internaționale în Baia Mare

vineri , 8 iun 2018, ora 16:21       de Oana Dulf       Cultura

 A treia ediţie a Colocviilor Internaţionale Interdisciplinare „Nicolae Steinhardt” - Memorialistica Marii Uniri a debutat în această dimineață, în municipiul Baia Mare. 300 de elevi și cadre universitare din România și din străinătate au conturat ediția din acest an. 


Cea de-a treia ediție a Colocviilor Internaționale Interdisciplinare ”Nicolae Steinhardt” este dedicată Centenarului Marii Uniri. Prima ediție s-a desfășurat în anul 2007 la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” din Baia Mare, iar de la ediția a doua, colocviile sunt cu participare internațională, realizate cu sprijinul Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”. 

Am îmbogățit această ediție și cu o secțiune - Cultura română din afara granițelor. Mi-au răspuns acestui apel mai mulți colegi, lectori și acum, și avem lucrări de la Universitatea din Granada, de la Universitatea Carolina din Praga, de la Institutul de Studii Politice din Bratislava”, a spus prof. dr. Daniela Sitar-Tăut, inițiatoarea acestor colocvii. 

”Vreau să felicit conducerea Colegiului Lucaciu, pe Daniela Sitar-Tăut, inițiatoarea acestui proiect, pe colegele care i-au stat alături. Este un eveniment care aduce în peisajul nostru destul de tulburat câteva noțiuni foarte neglijate și periferizate în ultima perioadă. Vorbim despre deținuți politici, vorbim despre memoria închisorilor, vorbim în fapt despre câteva valori esențiale, perene: vorbim despre neam, despre patrie și despre credință. Adică tot despre atâtea noțiuni pe care apostolii noii corectitudini încearcă să le excludă din vocabular. Este meritul inițiatorilor, al Danielei, în primul rând, al celor care au sprijinit-o, că readucem în fața tinerei generații, că readucem în spațiul public discuția despre aceste valori etice, existențiale, esențiale pentru națiunea română într-un moment în care turmentele de diferite feluri seamănă confuzie. Acestea cred că sunt câștigul și lecția acestor colocvii pentru care adresez organizatorilor felicitările mele cele mai calde”, a spus prof. dr. George Achim, directorul Școlii Doctorale de Științe Umaniste din cadrul CUN Baia Mare. 

Pe larg despre acest subiect azi, în emisiunea Actualitatea MaraMedia, de la ora 19:00, la TV Sighet. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM