Eveniment

SPECIAL: Centenarul, marcat la Bistriţa cu o expoziţie de costume populare realizate în ultimul secol

duminica , 14 ian 2018, ora 13:30       de Mediafax       Eveniment

 Costume populare din toate regiunile ţării, vechi de un secol, dar şi altele noi, au fost prezentate, vineri seara, la „Casa cu lei”, din Bistriţa, într-o expoziţie organizată de meşterul popular Virginia Linul, care marchează împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire.


Zeci de costume populare, podoabe şi clopuri româneşti pot fi admirate, de vineri la "Casa cu lei" din Bistriţa, în cadrul unei expoziţii, numită "Tradiţia care uneşte" a meşterului popular Virginia Linul, dedicată Centenarului Marii Uniri.

"Sunt mândră de fiecare dată când reprezint România, sunt mândră de fiecare dată când vin străinii la noi în România, pentru că noi avem ce să le arătăm. Şi noi avem datoria să le arătăm partea frumoasă, pentru că noi suntem oameni frumoşi, românii, suntem oameni harnici, cu iubire de Dumnezeu, cu dragoste, cu dăruire, doar că trebuie să ştim să ne punem în valoare, avem datoria aceasta – bunicii şi părinţii să ne învăţăm copiii să fie mândri de costumul popular şi să îl îmbrace la sărbători pentru că este simbolul poporului român. Manechinele care poartă costumele populare în cadrul acestei expoziţii sunt unite prin tricolor şi asta a fost ideea evenimentului să realizăm o horă românescă, tricolorul ne uneşte, chiar dacă avem atâtea zone diferite suntem toţi români şi simţim româneşte”, a spus Virginia Linul.

Expoziţia deschisă vineri seara aduce în faţa publicului o parte din istoria de 100 de ani a costumului popular, evenimentul fiind gândit pentru a marca într-un mod inedit debutul Anului Centenar, anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

“La ce vedem aici putem să ne dăm seama ce înseamnă istoria noastră, ce înseamnă poporul nostru, acum la 100 de ani de la Unire, suntem la acest eveniment, îl preţuim şi îi închinăm Centenarului toate aceste valori ale culturii româneşti. Prin ceea ce dorim să arătăm lumii, să arătăm cu adevărat ceea ce suntem, cine suntem, să arătăm valoarea motivelor noaste populare, nu este nimic altceva decât ceea ce face Virginia Linul şi nu le face dintr-un impuls, dintr-o necesitate, o face din suflet, face prin arta creaţiei pe care o stăpâneşte şi pe care a învăţat-o de mic copil, acolo, acasă alături de familia ei”, a spus directorul Centrului Municipal Cultural Bistriţa, Dorel Cosma.

Expoziţia "Tradiţia care uneşte" va fi deschisă timp de o lună la "Casa cu lei" din Bistriţa şi pot fi admirate costume populare din diverse zone ale ţării, dar şi pânzături şi cămăşi bărbăteşti din Ţara Năsăului, locul natal al creatoarei Virginia Linul, unele dintre acestea având un secol vechime.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM