SPECIAL: Ce este tehnologia GIS și cum ajută la planificarea dezvoltării urbane

marti , 14 noi 2017, ora 12:02       de Dana Berci       Eveniment

 GIS Day s-a marcat și anul acesta la Sighetu Marmației. Cu aceast prilej a avut loc o prezentare despre  “Utilizarea tehnologiei GIS pentru cartografierea turistică și pentru planificarea dezvoltării urbane.” În cadrul evenimentului au fost prezentate și câteva materiale care au fost realizate până acum.


GIS Day este un eveniment global care se desfășoară anual în aceeași zi și este dedicat utilizatorilor de sisteme informatice geografice, iar cu ocazia acestei zile se organizează o serie de conferințe, prezentări și aplicații posibile cu această tehnologie. 

„GIS Day este un eveniment care se desfășoară simultan în toată lumea, data de anul acesta ar fi 15 noiembrie. Evenimentele desfășurate în această zi au ca rol de a prezenta ceea ce lucrează profesioniștii în GIS, cei implicați în sistemele informatice geografice pentru publicul larg. Anul trecut am avut o prezentare cu editarea datelor pentru rețele apă-canal, am vorbit despre cartografierea turistică și hărțile pe care le-am făcut la centrul de informare turistică”, a precizat Petru Măran, directorul Centrului de Informare Turistică Sighetu Marmației.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale care au precizat că este important să se cunoască tehnologia pentru soluționarea anumitor probleme din oraș.

„Îmi pare foarte rău că anul trecut nu am putut să fiu aici și să văd cât de mult ați lucrat, cred că este ceva foarte bun pentru noi, utilizarea acestui program, și nu numai pentru cartografiere turistică, ci și pentru a realiza foarte multe planificări urbanistice deoarece știm că pentru orașul nostru încă mai sunt lipsuri și mai sunt multe lucruri pe care trebuie să le realizăm”, a spus Ildiko Bereș, viceprimar Sighetu Marmației.

În cadrul evenimentului s-a făcut o prezentare a programului GIS, dar și a celorlalte componente care sunt necesare pentru prelucrarea datelor.

„O să încep prin a prezenta ce este un GIS, este un ansamblu format din specialiști, programe, echipamente, norme și metode care au ca scop prelucrarea datelor geografice în vederea atingerii unui anumit obiectiv. Foarte important este obiectivul, dar sunt necesare toate celelalte componente ale unui GIS, fără date, fără echipamentele cu care funcționează nu se poate obține rezultatul dorit”, a explicat directorul Centrului de Informare Turistică Sighet. 

Ziua Sistemelor Informatice Geografice este o bună ocazie pentru ca oamenii să învețe despre modul în care lucrează geografii și cum această muncă poate să fie utilă societății.

tags: special:, ce, este, tehnologia, gis, și, cum, ajuta, la, planificarea, dezvoltarii, urbane