Cultura

SPECIAL: Atelier de vacanță la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară

luni , 16 iul 2018, ora 20:02       de MaraMedia       Cultura

Atelier de vacanță, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare. Copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 13 ani pot să descopere, alături de meșteri populari din Maramureș, tainele împletitului, cusutului sau pot să confecționeze podoabe din mărgele ori dantelă. Micuții sunt învățați să aibă încredere în îndemânarea lor și să dea frâu liber creativității. 


Atelierele de vacanță au debutat luni. Ana Mețenti este unul dintre meșterii populari care i-a inițiat pe cei mici în tainele cusutului. Și pentru că suntem în anul Centenarului Marii Uniri, i-a învățat pe copii să confecționeze cocarda tricoloră. 

Pentru Centenar, facem cocardele tricolor, frumoase, și îi îndrumăm pe copii să iubească însemnul nostru național. Nu e o rușine să purtăm cocarda. Tricolorul românesc nu e al niciunuia din cei care au condus țara de la Revoluție până acum. Tricolorul românesc e al bunicilor și străbunicilor noștri. Ei au descoperit tricolorul, ei l-au pus în piept, pe câmpul de luptă și copiii trebuie să știe lucrul acesta. Nu au voie să uite că tricolorul este însemnul nostru național și trebuie să îl poarte oriunde vor merge. La școală trebuie să pună tricolorul în piept, la serbări sau alte ocazii. 


Giulia a venit la atelierul de cusut pentru a face haine pentru păpuși. 

Am învățat să cos și să fac o căciulă pentru păpuși. Am făcut din galben, din albastru, din roz și din alb. Îmi place aici și voi mai veni. Mi-ar plăcea să fac încă o căciulă pentru păpușile mele. Am foarte multe păpuși”, a spus Giulia. 

Conducerea Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare a gândit aceste ateliere de vacanță pentru a-i scoate pe copii în natură, mai aproape de tradițional, de satul de altădată, de meșteșuguri, în Muzeul Satului, în zilele în care vremea va permite. În caz contrar, atelierele vor avea loc în clădirea Muzeului de Etnografie.  

Am adus lângă noi niște doamne meșteri voluntari care vor încerca să îi învețe tainele cusutului, împletitului, croșetat și, în funcție de ceea ce își doresc copiii, se vor mai adapta atelierele față de ceea ce ne-am propus noi inițial. Vom încerca să confecționăm semne de carte, ca să rămână cu amintire de la muzeu, să croșeteze, să împletească, să confecționeze cocarde, că tot suntem în anul Centenarului și tricolorul este un simbol național pe care trebuie să îl explicăm copiilor, să îl aprecieze la adevărata valoare”, a declarat managerul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Monica Mare. 

Astfel de ateliere vor mai avea loc în 17, 23 și 24 iulie. Prețul pentru fiecare participant este de 5 lei. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM