SPATII VERZI: Câte milioane de lei au cheltuit primăriile pentru panseluţe, palmieri şi arbori rezistenţi la noxe

SPATII VERZI: Câte milioane de lei au cheltuit primăriile pentru panseluţe, palmieri şi arbori rezistenţi la noxe

Autorităţile publice cheltuiesc anual milioane de lei pentru flori, arbori şi arbuşti, care înfrumuseţează parcurile, sensurile giratorii şi ferestrele instituţiilor. Anul trecut, Primăria Braşov a cheltuit 1,5 milioane lei, iar în Timişoara s-au alocat, în aceeaşi perioadă, 24 milioane de lei.rimăria Timişoara a alocat, anul trecut, aproximativ 24 de milioane de lei pentru întreţinerea spaţiilor verzi, iar în acest an municipalitatea vrea să plătească pentru 500 de jardiniere cu muşcate curgătoare, amplasate la ferestrele instituţiei, aproape 90.000 de lei. În lunile aprilie-mai, în centrul Timişoarei vor fi repuşi şi cei 40 de palmieri cumpăraţi în anul 2013.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara, pentru „contractele privind serviciile prestate în spaţiile verzi şi locurile de joacă pentru copii” din oraş a fost achitată suma de aproape 24 de milioane de lei, cu TVA inclus, în anul 2016. Banii au ajuns la trei firme care au câştigat licitaţia pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Timişoara, oraşul fiind împărţit în patru zone.
Din cele 24 de milioane de lei s-au plantat, anul trecut, pe zonele verzi şi 5.563 de arbori şi 29.227 de arbuşti şi subarbuşti, printre care şi trandafiri. De asemenea, s-au plantat 318.474 de flori anuale, 232.992 de flori bienale şi 23.300 de bulbi de lalale în spaţii verzi şi jardiniere, în centrul Timişoarei şi în mai multe parcuri din oraş. Totodată, s-au plantat şi 4.374 de muşcate în jardiniere şi pe suporţi metalici. Primăria Timişoara a început pregătirile pentru plantarea florilor, a arborilor şi pentru întreţinerea spaţiilor verzi pentru anul în curs, iar în lunile aprilie – mai, când vremea se va mai încălzi, pe Bulevardul I.C. Brătianu vor fi repuşi cei 40 de palmieri achiziţionaţi în anul 2013 de Primăria Timişoara, la preţul de peste 650 de lei bucata.
Palmierii sunt ţinuţi în sere în timpul sezonului rece.
Totodată, municipalitatea este dispusă să plătească aproape 90.000 de lei pentru 2.700 de muşcate curgătoare, care vor fi puse în 500 de jardiniere, ce vor fi amplasate la ferestrele Primăriei Timişoara. În aceşti bani intră şi întreţinerea muşcatelor în perioada mai – noiembrie 2017, adică udarea florilor, aplicarea de îngrăşământ şi curăţarea frunzelor şi florilor uscate.
„Cele 500 de jardiniere care vor fi amplasate la ferestrele clădirii Primăriei Municipiului Timişoara vor conţine câte 6 bucăţi muşcate în jardiniere de 0,60 m şi 4 bucăţi muşcate în jardiniere de 0,45 m. Jardinierele trebuie să fie amenajate cu plante bogat ramificate, înflorite şi într-o stare fitosanitară bună. Furnizorul va prezenta ca model o jardinieră cu 4 muşcate. Muşcatele vor fi din specia pelargonium peltatum – muşcate curgătoare, cu inflorescenţe de culoare roşie, cu înflorire continuă pe toată perioada de vegetaţie”, se arată în caietul de sarcini. Muşcatele curgătoare vor fi achiziţionate direct, fără licitaţie.

Şeful Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara, Adrian Bere, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că şi Parcul Justiţiei va fi plin de flori, în această primăvară, acesta fiind modernizat cu bani europeni şi inaugurat la sfârşitul anului 2015. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la suma de 463.000 de euro (peste 2,08 milioane lei). Proiectul a prevăzut şi realizarea unor “insule multicolore de flori bulboase”, cu peste 110.000 de lalele, narcise şi ghiocei.
“Executantul este obligat ca cinci ani de zile parcul să arate exact cum a fost în primul an. Deci, după cinci ani se va face o recepţie la terminarea lucrărilor şi trebuie să fie exact ca şi atunci când a fost finalizat”, a precizat Adrian Bere.
Primăria Braşov alocă anual 1,5 milioane lei pentru flori şi spaţii verzi
Primăria Braşov a alocat, în 2017, un buget de 1,5 milioane lei pentru flori şi spaţii verzi, aceasta fiind suma alocată anual, în ultimii patru ani, pentru achiziţie de material dendrologic.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, bugetul de 1,5 milioane lei pentru acest an este destinat pentru achiziţie de flori anuale şi perene, puieţi de arbori foioşi şi răşinoşi, gard viu, sămânţă gazon şi gazon rulat şi butaşi de trandafiri.
Toarcea a mai spus că în această sumă sunt cuprinse şi costurile pentru amenajarea rondurilor de flori din parcuri sau din sensuri giratorii. Aceleaşi achiziţii de plante au fost făcute şi în cursul anului trecut.
Bistriţa – 220.000 de flori şi peste 12.000 de arbori şi arbuşti pentru 750.000 lei

 Integral pe www.mediafax.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.